Belföld

Indul a nagy betegellátási reform

korhaz(2)(210x140)(1).jpg (kórház, )
korhaz(2)(210x140)(1).jpg (kórház, )

Július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy. Az orvosok most kapják meg a tájékozatatást hogyan.

Jövő héttől kezdődően a háziorvosok is megkapják a tájékoztatást arról, hogy területükön mely ellátási típusért melyik intézmény felel – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vasárnap az m1 Lényeg című műsorában.

Szócska Miklós kiemelte: az új rendszerben minden állampolgárról minden ellátási típusban gondoskodni fognak. Lehet, hogy bizonyos típusú ellátások – például a szemészet – fekvőbeteg formája megszűnik, de onnan kezdve egynapos sebészeti, illetve járóbeteg-ellátásban folytatódik az ellátás – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy hamarosan megindulhat az onkológiai ellátórendszer fejlesztésének második része is. Kiemelte: az egészségügy újraszervezésében július elseje nem a végállapotot jelenti, hanem a kezdetet. Ezt követően az év hátralévő részében megtanulják az új rendszert, az esetleges hibákat korrigálják – mondta Szócska Miklós.

Július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) júniusban egy több hónapos, egyeztetésekkel kísért folyamatot lezárva hozta meg határozatait arról, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatók július elsejétől milyen kapacitásokkal és milyen területi ellátási kötelezettséggel vesznek részt a fekvőbeteg-szakellátásban. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) erről szóló közleményében kiemelte: a július elsején hatályba lépő új egészségügyi struktúrában oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy nem lesz lefedetlen térség az országban.

Hozzátették: a betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe tudják majd irányítani őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik