Belföld

Két név, egy évad: Jegyeket? Bérleteket!

Két név, egy évad, változatos és sokszínű paletta. Sajtótájékoztatón ismertette a következő évad előadásait Quintus Konrád megbízott igazgató, Szikora János leendő igazgató és Brájer Éva alpolgármester. Az igazi színházrajongóknak hihetetlen izgalmakat tartogat, hogy két név fémjelez egy évadot.

Brájer Éva alpolgármester hivatalos gratulációval kezdte a sajtótájékoztatót, hiszen a Trió című dráma tarolt a Pécsi Országos Színházi Találkozón. Tóth Auguszta a legjobb női alakítás, Pál András a legjobb 30 év alatti színész, Kuna Károly pedig a legjobb férfi főszereplő díját vehette át.

Teljes egyetértésben állítottuk össze az évadot. A hangsúly az igényességen és a sokszínűségen volt- mondta el Quintus Konrád megbízott igazgató. Érdekes adat, hogy a regnálásom alatt a nézőszám 20 ezerrel emelkedett, de mégis 708 bérlettel kevesebb kelt el az előző évadhoz képest. Ennek az az oka, hogy az emberek elveszítették a bizalmukat a színház felé. Ám amikor elindult az évad a nézők látták, hogy igényes és érdekes előadások vannak műsoron, így a jegyeladások száma megnőtt.

Évadindítók a Család ellen nincs orvosság című bohózat, A dzsungel könyve musical, melynek próbái ezekben a percekben is tartanak és a Bizánc című 21 szereplős nagy lélegzetvételű produkció. A Pelikán Kamaraszínházban kerül bemutatásra a Hangvilla Titka című mesejáték, a Commedia dell’arte című beavatószínházi előadást pedig maga Quintus Konrád állítja színpadra.

Ha rápillantanak az emberek a 2012-13-as évad műsorrendjére nem érzékelnek majd határozott cezúrát. Ez köszönhető a zavaroktól, konfliktusoktól mentes stafétaváltásnak. Nem gondolkodunk másképp a színházról. Teljes a művészi és szakmai egyetértés köztünk- emelte ki Szikora János leendő igazgató. Majd így folytatta: általános kérdés, hogy kiket akarunk megszólítani? Kétféle közönségre koncentrálunk. Egyrészt meg kell keresni és vissza kell csábítani azokat a nézőket, akik egykoron jártak a Vörösmarty Színházba, de ma már nem. Másrészt be kell invitálni a színház falai közé azokat is, akik még soha nem jártak itt. Ezek pedig a fiatalok.

A 2013-as év Schiller Don Carlosával kezdődik, főbb szerepekben Cserhalmi Györgyöt és Gáspár Sándort láthatjuk majd. A város számára is izgalmas találkozás lesz Vidnyánszky Attila rendezésében a Bolha a fülbe című komédia. Új műfajt próbálunk meghonosítani, ennek első lépcsőfoka pedig A sevillai borbély c. vígopera lesz. Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon van-e a székesfehérvári közönségben szunnyadó, látens kíváncsiság a műfaj iránt. Gulyás Dénes világhírű tenorista rendezésében láthatják majd ezt a csupa mosoly és bűbáj darabot. Januárban a Stúdiószínpadon a Tanár úr kérem című zenés játékot viszik színre, márciusban pedig a Mirandolina című vígjátékot. A Pelikán Kamaraszínházban Lázár Ervin meséjéből készült bábjáték, A Négyszögletű Kerek Erdő lesz műsoron, illetve Bozsik Yvette rendezésében a Rozsda lovag című mese-musical.

Változás, hogy a bemutató előadások az eddigi megszokott péntekről átkerülnek szombatra. Ennek oka egyrészt, hogy így a bársonyszékes előadások megkaphatják a pénteki napot. Szikora János hozzátette: az én olvasatomban a színházba járás egy kis ünnepet jelent. Legyen egy nyugodt nap, amikor a nézők fel tudnak rá készülni, ne legyen kapkodás, érkezhessenek meg este kisimultan a színházba.

Szikora János titokzatosan ugyan de elárulta, hogy az évad meglepetéseket is tartogat majd. Ezek a karácsonyi illetve húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódnak majd, és garantáltan az egész várost meg fogják mozgatni. Izgalmas évadnak nézünk elébe.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik