Belföld

Így élnek egy hajléktalanszállón

hajléktalanszálló (hajléktalanszálló)
hajléktalanszálló (hajléktalanszálló)

Nem csak télen nehéz hajléktalannak lenni. Az év többi szakaszában is küzdeniük kell a szállókon a férőhelyekért.

Elmentünk a Máltai Szeretetszolgálat harmadik kerületi hajléktalanszállójára, hogy megnézzük, milyen körülmények között töltik mindennapjaikat a lakók. Ha nem tudtuk volna, hogy kik élnek itt, azt hinnénk, kollégisták várnak az épületben.

A harmadik kerületi szállót tavaly újították fel. Előtte egy közös térben tereltek össze ötven embert. Mára azonban teljesen komfortos, 2-3-4 ágyas szobákban helyezik el a fedélnélkülieket.

Szigorú feltételek

Hajléktalanként azonban nem egyszerű bejutni a szállóra. Mitrocsák László intézményvezető elmondta, először egy felvételi beszélgetésen kell részt venni a jelentkezőknek. Felmérik, nagyjából milyen az illető hozzáállása a szabályok betartásához. Tilos ugyanis az intézményben dohányozni, inni és verekedni. Ha valakit lopáson érnek, annak azonnal mennie kell. Verekedésnél más a helyzet: István, aki maga is a szálló lakója elmesélte, ha ilyesmi történik, először figyelmeztetést kapnak, de ha utána is „rendetlenkedik” valaki, akkor elküldik az intézményből. Kötelező továbbá a tisztálkodás és a rend betartása. Mindenki rendelkezik saját zárható szekrénnyel is, ahová elpakolhatja a holmiját.


Akit lopáson érnek, mehet
Fotók: Neményi Márton

Más hasonló szállókon egyébként nem mindenhol megoldott a zárható szekrény. Mitrocsák László azt is elmondta, hogy náluk azért szeretnek jobban lakni a fedélnélküliek, mert három-hat hónapig biztosra vehetik, hogy van hol álomra hajtaniuk a fejüket. Itt fél öt után mindenkit az a szoba, az az ágy várja, amit reggel hétkor elhagyott. Nem kell a kapu előtt sorbanállniuk, hogy este bejussanak.

Arra a kérdésünkre, hogy miért kell télen-nyáron egyaránt elhagyniuk a szállót napközben, az intézményvezető jogszabályra hivatkozott. De elmondta, kollegáival dolgoznak azon, hogy ez megváltozzon. Reményeik szerint szeptemberre kidolgoznak egy megoldást, hogy nappalra is maradhassanak azok, akiknek nincs munkájuk, így várhatóan az idei telet már melegben tölthetik. A Miklós utcai intézményben egyébként a lakók harminc-negyven százalékának van munkahelye. Akinek még nincs, annak is segítenek elhelyezkedni. Lehetőség van az intézményben internetezni is, így a munkaadónak sem kell feltétlenül megtudnia, hogy a munkavállalónak jelenleg nincs saját lakása.


Esténként sakk

Étel

Az egyetlen gondot a főtt étel hiánya okozza. Mitrocsák szerint az intézménynek nem feladata az étel biztosítása. Így a lakók jobb esetben is vajas vagy zsíros kenyeret kapnak vacsorára. Néha azért beesik egy nagyobb ételadomány. Ilyenkor éjszaka ébresztik a lakóikat, hogy „megérkezett a leves, jöjjenek enni”. Sértődés nincs, a meleg étel mindennél többet ér. Konyha van az intézményben, aki tud és van miből, főzhet is. Vasárnap, viszont meleg ebéd is jár.

Krízishelyzet

Van néhány lakó, aki úgy nevezett krízishelyzetben van. Ez azt jelenti, hogy valamilyen betegségben szenved, így számára az intézmény nem szabja feltételül, hogy napközben elmenjen. Zsuzsa, szívbeteg. Nemrég került abba a kellemetlen helyzetbe, hogy szállóra kényszerüljön. Harminc évet húzott le az egészségügyben, mint ápoló. Azt mondja, semmi pénzért nem menne vissza. Sok borzalmat élt át a munkája során. Miután otthagyta azt az állását, vendéglátással és alkalmi munkákkal kereste a kenyerét. Szobájában hímzett párnák és plüssök.


Mosás, mosakodás egy térben

Az 56 éves asszonynak van egy lánya és két unokája, akik nem is sejtik, hogy Zsuzsa időközben hajléktalan lett. Azt mondja, nem akar hozzájuk menni, mert nekik is megvannak a problémáik, nem akar teher lenni. Jelenleg keresete sincs. A Máltai szeretetszolgálat viszont most egy közhasznú program keretében állást kínált neki. Ahogy mondja: „Igaz, a fizetés nem lesz több mint 47 ezer forint, de az mégis több a semminél.”

Megjegyezendő, manapság nem is kell ennél több, hiszen Matolcsy György szerint ennyiből is meg lehet élni.

István, a már említett másik lakó, szintén szívbeteg és nyugdíjas is. Annyival jobb helyzetben van, hogy havi 63 ezer forintot kap, így az étkeztetését is meg tudja oldani. Azt mondja, szívesen menne albérletbe, de sajnos ennyi pénzből nem tudná fenntartani azt. Lelkileg megviseli, hogy ilyen helyzetbe került. Egyszerre vesztett el mindent. Családot, lakást, méltóságot.


Egyszerre vesztett el mindent

Vacsoraosztás előtt már szállingóztak be a lakók az intézménybe. Egy idős önkéntes is jött, sakkot tanítani érkezett. Egy másik férfi is megjelent a portán. Ő egy pár szemüveget hozott valamelyik rászorulónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik