Belföld

Újabb szoborállítási mizéria – ezúttal a XIII. kerületben

A főváros XIII. kerülete nem szeretné, ha Prohászka Ottokár szobra állna a Lehel téri templom előtt és lehetőleg máshol sem a kerületben.

A lap pénteki számában ismertette az önkormányzat közleményét, amelyben tiltakozott a terv ellen, s kinyilvánította: elfogadhatatlannak tartja, hogy területén egy káros indulatokat gerjesztő, megosztó személyiségnek emlékművet állítsanak. Különösen értetlenül fogadta a javaslatot, mert “Prohászka Ottokárnak semmilyen kerületi kötődése sincs, ezért a kezdeményezést a kerületben kialakult egység megbontására irányuló törekvésnek tartja”.

A lap felidézi, hogy Csomós Miklós (Fidesz-KDNP) főpolgármester-helyettes a fővárosi közgyűlés áprilisi ülésén egy jobbikos indítvány kapcsán közölte, “azzal természetesen egyetértek, hogy Prohászka Ottokárnak szobrot emeljünk”. Igaz, nem a Károlyi-kertben, ahova a Jobbik javasolta. Csomós bejelentette, hogy Prohászka szobrának felállítása “folyamatban van” a XIII. kerületi Lehel téri templom előtt.

Ez a terület a fővárosé, így az emlékműről is a főváros hivatott dönteni. Ezzel kapcsolatban a XIII. kerület közleménye leszögezi: “az önkormányzat örömmel fogadta, hogy a fővárosi közgyűlés nem tárgyalta a témát, és őszintén reméli, hogy a jövőben sem fogja napirendjére tűzni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik