Belföld

Remekel a munkanélküliség

2008 novemberében volt utoljára ilyen kevés regisztrált álláskereső megyénkben, mint idén májusban. A pozitív mérlegnek most a szezonális foglalkoztatás is kedvez, de Kara Ákos ősztől sem számít drasztikus visszaesésre.

Negyvenként hónap. Utoljára ennyi ideje volt olyan alacsony a munkanélküliek száma Győr-Moson-Sopron megyében, mint az elmúlt hónapban. Térségünkben az országos átlaghoz mérten, kétszer nagyobb ütemben, mintegy 7,5 százalékkal mérséklődött az állástalanok száma, így a munkaügyi központok jelenleg 9171 foglalkoztatásra várót tartanak nyílván az adatbázisukban, a tavalyi év azonos időszakához képest 2300-zal kevesebbet. Csak az elmúlt hetekben 745-en tudtak elhelyezkedni, és ha minden a számítások szerint halad, ez a szám tovább csökkenhet.

Kara Ákos, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság alelnöke szerint a pozitív mérlegnek több ok van. Például az, hogy a munkaügyi központok és kirendeltségek az utóbbi időszakban nagyon jó hatékonysággal közvetítették a lehetőségeket az álláskeresők és az állásadók között. De a jótékony hatások közé sorolható a megye jó gazdasági teljesítménye, az idénymunkák elindulása, és az, hogy a közfoglalkoztatásnak is kialakult egy jól működtethető rendszere. A szakember ősztől egy gyenge stagnálással számol, de úgy véli, drasztikus visszaeséstől nem kell tartanunk. Hiszen szakemberekre mindig szükség van, elég, ha csak az Audi gigaberuházására gondolunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik