Belföld

Onkológiai centrum épül Veszprémben

korhaz(2)(210x140)(1).jpg (kórház, )
korhaz(2)(210x140)(1).jpg (kórház, )

Két és fél év múlva már nem kell Pestre ingázniuk a rákos betegeknek a közép-dunántúli régióból.

A veszprémi központ csaknem 4 milliárd forintból épül fel. A beruházáshoz az Európai Unió és az állam 2,3 milliárd forintos támogatást ad. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2014 őszére készülnek el vele.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a pénteki ünnepélyes alapkőletételen elmondta: az onkológiai centrum a Székesfehérvár-Győr-Szombathely-Kaposvár által határolt terület betegeinek ellátását biztosítja majd. Ez jelentős előrelépés, mert a régió eddig Budapesthez tartozott, és az itteni betegeknek nagy nehézséget okozott a kezelésekhez naponta 110 kilométeres távolságot megtenni.

Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója hozzátette: a közép-dunántúli régió az egyetlen Magyarországon, ahol nincs sugárterápiás központ. A kétszintes, csaknem 4400 négyzetméter alapterületű veszprémi regionális onkológiai centrumban azonban lehetőség lesz sugárterápiás kezelésekre, és létrejön egy 62 ágyas fekvőbeteg-ellátó osztály is.

Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a térségben naponta 30 ember hallja orvosától azt a diagnózist, hogy rákja van. Az új létesítmény nemcsak a betegek nagyobb biztonságát szolgálja, hanem a jobb környezettel elősegíti a páciensek gyógyulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik