Belföld

Nem VOLT gond, megjött az engedély a fesztiválhoz

volt-munkálatok (ingyenes, volt fesztivál, munkások, )
volt-munkálatok (ingyenes, volt fesztivál, munkások, )

„Meglepődtünk az elutasításon, hiszen a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el."

A cikk szerint a zöldhatóság szigorú feltételekkel mégis engedélyezi az idei rendezvényt, azzal a kitétellel, hogy a Natura 2000 területek teljes körű védelme érdekében jövőre ezen a területen VOLT Fesztivál nem rendezhető meg.

A megyei napilap csütörtöki számában arról írt, hogy nem kapta meg a regionális környezetvédelmi felügyelőség engedélyét a jövő kedden kezdődő soproni VOLT Fesztivál. Az indoklás szerint a rendezvény megtartása nem egyeztethető össze a terület védetté nyilvánításának céljával és indokával.

Az engedélyre azért van szükség, mert a terület a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve Natura 2000 védelem alatt áll. A kedden kelt elutasító határozatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg, ráadásul “lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek a pótköltése zajlik”.

A tíz éve ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet “több éven át nem veszik igénybe” – idézik a lap birtokába jutott határozatot. A Kisalföldnek a rendezvény szervezői úgy nyilatkoztak: biztosak abban, hogy találnak megoldást a helyzetre.

Nem sokkal később Lobenwein Norbert fesztiváligazgató jelezte: egyeztetést kezdeményeztek a regionális zöldhatóság vezetőivel a környezetvédelmi felügyelőség engedélye ügyében.

„Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az ünnepi, 20. VOLT Fesztivál június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a szokott helyen. Öt nap alatt számos világsztárt és közel százezer vendéget várunk Sopronba” – tette hozzá.

Lobenwein Norbert megjegyezte: a VOLT Fesztivált tizedik éve ugyanott, a soproni Lővér Kempingben és a szomszédos legelőn rendezik meg. Akárcsak idén, eddig is minden alkalommal kértek engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól a fesztivál területére vonatkozóan, ezt – bizonyos feltételekkel, amelyeket be is tartottak – a tavalyi évig meg is kapták.

„A hivatal munkatársai kedden tartottak terepszemlét a helyszínen, majd másnap elsőként újságíróktól értesültünk arról, hogy az engedélykérelmünk elutasításra került. Meglepődtünk ezen, hiszen a VOLT Fesztivál területének tervezett használata, a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, márpedig tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el” – közölte a fesztiváligazgató.

Kuslics Balázs, a soproni városháza sajtófőnöke – miután Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön egyeztetett Széles Sándor megyei kormánymegbízottal a rendezvény környezetvédelmi engedélyének ügyében – délután azt közölte: nem lesz akadálya annak, hogy idén is az eredeti terveknek megfelelően tartsák meg a VOLT Fesztivált.

Az origo.hu értesülései szerint: a madarak nem akarnak már idén költeni, a csertölgyet pedig amúgy is kivágnák – derült ki a soproni VOLT Fesztiválnak helyet adó kempingben. Pedig a környezetvédelmi hatóság pont ezek védelmében nem adott engedélyt a fesztiválnak. A hatóság egyelőre lapít, de úgy tűnik, egyedül maradnak: a polgármester és a helyiek is kiállnak a VOLT mellett.

(fotó: origo.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik