Belföld
volt-munkálatok (ingyenes, volt fesztivál, munkások, )

Nem VOLT gond, megjött az engedély a fesztiválhoz

Csapucha Adrienn

2012. 06. 22. 08:44

„Meglepődtünk az elutasításon, hiszen a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el."

A cikk szerint a zöldhatóság szigorú feltételekkel mégis engedélyezi az idei rendezvényt, azzal a kitétellel, hogy a Natura 2000 területek teljes körű védelme érdekében jövőre ezen a területen VOLT Fesztivál nem rendezhető meg.

A megyei napilap csütörtöki számában arról írt, hogy nem kapta meg a regionális környezetvédelmi felügyelőség engedélyét a jövő kedden kezdődő soproni VOLT Fesztivál. Az indoklás szerint a rendezvény megtartása nem egyeztethető össze a terület védetté nyilvánításának céljával és indokával.

Az engedélyre azért van szükség, mert a terület a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve Natura 2000 védelem alatt áll. A kedden kelt elutasító határozatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg, ráadásul “lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek a pótköltése zajlik”.

A tíz éve ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet “több éven át nem veszik igénybe” – idézik a lap birtokába jutott határozatot. A Kisalföldnek a rendezvény szervezői úgy nyilatkoztak: biztosak abban, hogy találnak megoldást a helyzetre.

Nem sokkal később Lobenwein Norbert fesztiváligazgató jelezte: egyeztetést kezdeményeztek a regionális zöldhatóság vezetőivel a környezetvédelmi felügyelőség engedélye ügyében.

„Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az ünnepi, 20. VOLT Fesztivál június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a szokott helyen. Öt nap alatt számos világsztárt és közel százezer vendéget várunk Sopronba” – tette hozzá.

Lobenwein Norbert megjegyezte: a VOLT Fesztivált tizedik éve ugyanott, a soproni Lővér Kempingben és a szomszédos legelőn rendezik meg. Akárcsak idén, eddig is minden alkalommal kértek engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól a fesztivál területére vonatkozóan, ezt – bizonyos feltételekkel, amelyeket be is tartottak – a tavalyi évig meg is kapták.

„A hivatal munkatársai kedden tartottak terepszemlét a helyszínen, majd másnap elsőként újságíróktól értesültünk arról, hogy az engedélykérelmünk elutasításra került. Meglepődtünk ezen, hiszen a VOLT Fesztivál területének tervezett használata, a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, márpedig tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el” – közölte a fesztiváligazgató.

Kuslics Balázs, a soproni városháza sajtófőnöke – miután Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön egyeztetett Széles Sándor megyei kormánymegbízottal a rendezvény környezetvédelmi engedélyének ügyében – délután azt közölte: nem lesz akadálya annak, hogy idén is az eredeti terveknek megfelelően tartsák meg a VOLT Fesztivált.

Az origo.hu értesülései szerint: a madarak nem akarnak már idén költeni, a csertölgyet pedig amúgy is kivágnák – derült ki a soproni VOLT Fesztiválnak helyet adó kempingben. Pedig a környezetvédelmi hatóság pont ezek védelmében nem adott engedélyt a fesztiválnak. A hatóság egyelőre lapít, de úgy tűnik, egyedül maradnak: a polgármester és a helyiek is kiállnak a VOLT mellett.

(fotó: origo.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.