Belföld

Napelemes iskola Bakonyszentlászlón

napelem (napkollektor, )
napelem (napkollektor, )

A megújulóenergia-forrás az éves fogyasztás döntő hányadát megtermeli, s a számítások szerint évente akár több mint egymillió forinttal is csökkenheti az önkormányzat áramszámláját.

Sebestyén Vince tájékoztatása szerint hasonló nagyságrendű megtakarítást várnak az idősotthon tavaly elkészült fűtéskorszerűsítésétől. A 25 idős embert gondozó bentlakásos intézmény fűtését modernizálták, s napkollektor segíti a melegvízellátást. Emellett faelgázosító kazánt is üzembe helyeztek, amely a fából kivont gázt égeti el, ez a megoldás a fűtést olcsóbbá teszi.

A megtakarítás pontos mértékére a gyakorlatban az idei teljes év áttekintése ad választ. A kezdeti tapasztalatok kedvezőek: a korábbi havi energiaszámla összege mintegy harmadára csökkent – ismertette a községvezető.

A két projektet európai uniós támogatással valósította meg a nem egészen 2000 lakosú község önkormányzata, a fejlesztésekre összesen 35 millió forintot költöttek. A beruházáshoz mintegy 28 millió forintot nyertek el támogatásként a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, a fennmaradó részt önerőből biztosította a település.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik