Belföld

Ez nem mese, ez balett

Nem is lenne igazi a VIII. Magyar Táncfesztivál, ha a Szegedi Kortárs Balett nem látogatott volna el a rendezvényre. A Tisza-parti társulat ugyanis már a kezdetektől állandó szereplője, a táncművészek legrangosabb hazai találkozójának.

Bartók Béla műveivel aláfestett, effektekkel és kivetítővel kombinált produkcióval érkezett Győrbe csütörtökön a Szegedi Kortárs Balett. A fából faragott királyfi, két fiatal szerelmét mutatta be, akik csak nagy küzdelmek árán lehetnek egymáséi, akkor, amikor már megbirkózva a természet erőivel, megtisztulnak a felesleges külsőségektől. A darab, és a győri látogatás kapcsán Juronics Tamás koreográfussal beszélgettünk.

Szinte hihetetlen, de egy évben sem hagyná ki a szegedi társulat a táncfesztivált. Idén azonban kissé nehézkes volt a Győrbe jutás…

Valóban az volt, hiszen a győri szereplésünk előtti napon még Mariborban, Európa Kulturális Fővárosában játszottuk a Carmina Buranát, nagy sikerrel. De mindenképpen szerettünk volna részt venni a hazai szemlén is, hiszen ahogy Ön is említette, a kezdetektől itt vagyunk a táncfesztiválon. Úgy érzem, hogy a győri közönséggel egyébként is van egy jó értelembe vett furcsa viszonyunk, nagyon szeretik az előadásainkat és elmondhatom, hogy A fából faragott királyfi is különleges élményt nyújtott a nézőknek.

A műben a szerelem a fő motívum, és ha emlékeim nem csalnak, most már harmadszorra állítja színpadra ezt a darabot.

Harmadszorra, és az érdekessége az a történetnek, hogy mindig más és más oldalát tudom megvilágítani a mesének. Mindig mélyebbre jutok a darab megfejtésében, hisz ez egy szimbolista mű, ami tele van különböző izgalmas, megfejthető szimbólumokkal. Ez most egy új verzió, amelyben furcsa vizuális effektek és vetítés teszi még látványosabbá a koreográfiát. Mindig pici gondolat foszlányok indítanak el egy úton amikor rendezek, aztán néha vakvágányra futok és másik utat kell választanom. Az előadások megszületése mindig egy hosszú folyamat, ez most így sikerült…

A karaktereket profi művészek táncolják. Sokat kellett gondolkodnia azon, hogy ki bújjon mondjuk a királylány vagy a tündér szerepébe?

A miénk egy kicsi társulat, nagyon jól ismerjük egymást, így pontosan tudom, hogy milyen táncos, milyen karakterre alkalmas, vagy legalábbis azt, hogy én milyen szerepet szánok neki. Tudom azt, hogy éppen milyen állapotban vannak fizikailag, és azt is, hogy a pályájuknak melyik szakaszában járnak. Akik most a főszereplők bőrébe bújtak, ők a társulat vezető táncosai, Czár Gergely és Szarvas Krisztina, akik többszörösen díjnyertes művészek. Tehát kiváló táncos csapat van a kezemben.

Mi lehet a tanulságos mese mondanivalója?

A szerelem és az én keresés szempontjából egy nagyon fontos téma amit felvet a darab, vagyis, hogy mik azok a ránk rakódott társadalmi külsőségek, amelyektől meg kell szabadulnunk ahhoz, hogy valóban megmutassuk magunkat és ezáltal egymásba is megláthassuk az igazat és a jót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik