Belföld

Együttműködés a családokért

Hiánypótló tevékenységeket sürgetnek.

Konferenciát és kerekasztal beszélgetést tartottak ma délután a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és együttműködő partnerei által megvalósított „Kapocs Központ – a Családokért” projektről. Az alapítvány a Székesfehérvári Egyházmegye, valamint Székesfehérvár, Szabadbattyán és Sárszentmihály önkormányzatával közösen működtet olyan központokat, ahol különféle, hiánypótló tevékenységekkel segítik a családokat, az összetartó kisközösségeket. A konferenciát megelőzően sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

A 2012. május 1-jén kezdődött és két évig tartó, pályázati támogatással megvalósulóprojekt célja a családhoz, a gyermekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulás javítása és a szemléletváltás előmozdítása a családi szféra társadalmi jelentőségével kapcsolatban. A projektet az alapítvány kuratóriumának elnöke, Mahlerné Köfner Anikó mutatta be. Eszerint Székesfehérváron, a Móri út 16. szám alatt, valamint a szabadbattyáni és a sárszentmihályi közösségi házakban működtetik a Kapocs Központokat a hét egy-egy napján. Különféle tanácsadásokkal, tevékenységekkel segítik a családokat, a lakosok igénybe vehetik például pszichológus, nevelési tanácsadó, gyógypedagógus segítségét, kérhetnek munkavállalási tanácsot és gyermekfelügyeletet. Az együttműködő felek remélik, hogy a következő két évben legalább kétezer embert tudnak elérni és segíteni a szolgáltatásokkal.

Spányi Antal megyés püspök szavai szerint olyan projekt valósul meg, melynek keretében valódi, konkrét, tevőleges segítséget tudnak nyújtani a családoknak. Úgy véli: igazi sikertörténet lenne, ha a két év letelte után a program „önjáróan” is működne.

Székesfehérvár Önkormányzatát dr. Dienesé Fluck Györgyi szociális és idősügyi tanácsnok képviselte a sajtótájékoztatón és a konferencián. Méltatta a közös munkát, majd elmondta: a mai liberális világban szétzilálódott a család intézménye, ezért a „Kapocs Központ – a Családokért” projekt prevenciós jellegű összefogásnak is tekinthető. Hozzátette: a család, az egység, a közösség az az érték, melyből táplálkozni, építkezni lehet.

Mátrai Csaba, Szabadbattyán polgármestere saját településén azt tapasztalta, hogy az emberek zöme hitehagyott az élet alapértékeit illetően. A Kapocs Központok reményt adnak arra, hogy a család, a közösség értékei helyreálljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik