Belföld

DK pártigazgató: újra kell építeni az országot

A Demokratikus Koalíció pártelnöke szerint leváltható az Orbán-kormány.

“A jobboldal úgy működik, mint egy kaszárnya, a baloldal, mint egy kupleráj” -idézett egy angol politikust a Demokratikus Koalíció pártigazgatója a szervezet szegedi irodájának felavatásán. Varjú László úgy vélte: mára van nagyjából egymillió fideszes “elveszett szavazat”, és miután szerinte a baloldalon az együttműködés irányába mutató jelek vannak, ha feláll a demokratikus ellenzék egy mindenki számára elfogadható figura mögé, akkor a következő választáson leváltható az Orbán-kormány. A pártigazgató szerint az együttműködés szükségszerű is, és jóslata szerint az emberek ki is fogják ezt kényszeríteni.

A Szeged24 kérdésére a Demokratikus Koalíció jelenlegi helyzetéről szólva Varjú László azt mondta: az a “billegés állapotában” van, 4-6 százalék között a biztos pártválasztók körében a közvéleménykutatók szerint, annak dacára, hogy jobboldali politikai ellenfeleik mindent megtesznek szerinte azért, hogyhogy ellehetetlenítsék folyamatos növekedésüket. Ugyanakkor a pártigazgató biztosra veszi, hogy a következő választásokon bejutnak majd az Országgyűlésbe.

Varjú László utalva arra, hogy “Gyurcsány pártjaként” a felmérések szerint ismertebb a Demokratikus Koalíció a választók körében, mint a saját nevén, arra következtetett: egyrészt Gyurcsány Ferenc annak ellenére, hogy egyesek megosztó figuraként tartják számon, “többet hoz a baloldalnak, mint visz“, másrészt szerinte épp ezért támadják a jobboldalon, mert  “az egyik legveszélyesebb politikai ellenfél.”

A pártigazgató szerint a DK-nak egyértelmű üzenete van: helyre kell állítani az alkotmányos viszonyokat, és újjáépíteni Magyarországot, mert a kormány jelenleg “szándékosan az emberek kiszolgáltatottságának rendszerét építi.”

Az újonnan nyílt szegedi DK iroda kapcsán Varjú László elmondta: fontosnak tartják, hogy a választókkal való állandó személyes, utcai kapcsolattartás mellett fizikai és virtuális térben is jelen legyenek, így ellenpontozva a kormányzati médiatúlsúlyt. A pártigazgató hozzátette: miután nem kapnak egyetlen fillér állami támogatást sem, a 106 választókerületük nagyjából egyharmadában van irodájuk.

Orosz Gábor, szegedi választókerületi koordinátor arról számolt be: a most nyílt, 15 négyzetméteres, az újszegedi fürdővel szemben lévő iroda bérleti díját és fenntartását a tagok befizetéseiből  és adományokból finanszírozzák, és nem egyszerű idodának, hanem “közösségi térnek szánják.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik