Belföld

Aranykoronát ér a fideszes férj

foldmuveles(960x640)(1).jpg (földművelés)
foldmuveles(960x640)(1).jpg (földművelés)

A Blikk most nem műkörmöst, hanem gyógypedagógust talált az új földbirtokosok között.

A bulvárlap újabb visszás földügyletként jellemzi, hogy Veszprém megyében a fideszes parlamenti képviselő és polgármester, Szedlák Attila felesége 34 hektárnyi szántó haszonbérleti jogát nyerte el. A gyógypedagógus Szedlák Bernadett a 70 focipályányi területet Balatonvilágoson, a tótól légvonalban alig 900 méternyire kapta.

A Blikknek helybeli források azt mondták, Szedlákéknak semmilyen gazdálkodói tapasztalatuk nincs, nem helyiek, több településsel távolabb, Litéren élnek, a kiírásban szereplő, legfeljebb 20 kilométeres távolságnak épphogy megfelelnek.

A lappal a fideszes politikus közölte: felesége családjának volt földje, amit az államosításkor elvettek, most tulajdonképpen visszakapta, és így a gyerekeik esélyt kapnak rá, hogy a földből élhessenek, mint a dédszüleik. Szedlák – ennek némiként ellentmondva – rögtön hozzátette, hogy ekkora területre még traktort sem érdemes venni, helyi gazdálkodókkal műveltetnék meg a földet. A politikus nem érzi visszásnak, hogy felesége nyert. Ugyanezt mondta Szabó Csaba miniszteri biztos is, aki szerint négyen pályáztak a területre, a nyertes érte el a legmagasabb pontszámot, a gyógypedagógusi végzettség pedig nem kizáró ok.

Korábban a Blikk találta meg a műkörmösből lett nagybirtokost is, aki két pályázaton, összesen két és fél margitszigetnyi terület bérleti jogát nyerte el. Az asszony azt nem tudta megmagyarázni, miért nem régóta gazdálkodó férje pályázott, de tagadta, hogy bármiféle gazdasági-politikai érdekcsoport lenne a hátuk mögött.

Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár a Hír24-nek ugyanakkor előzőleg egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg az uniós földtámogatási pénz megszerzése a legnagyobb üzlet, és a két eltérő politikai kötődésű kör egyaránt kap a tortából. Olykor összecsapnak jobbosok a balosokkal, de a végén kiegyeznek egymással.

Ugyanakkor az Ángyán József helyére kinevezett Budai Gyula a minap azt állította, hogy „Magyarországon nem léteznek földoligarchiák”, a pályáztatás, a pályázatok elbírálása teljesen szabályos. A politikus lapunknak azt mondta, politikai hecckampány zajlik a vidék és a gazdák ellen. Ugyanakkor azt elismerte, hogy az új földtörvényben le kell fektetni, hogy “például kizárólag szakirányú végzettséggel rendelkező, életvitelszerűen mezőgazdasággal foglalkozó személyek” szerezhessék meg a termőföld tulajdonjogát.

A párhuzamos interjúban Budai Gyula elődje a minap lapunknak viszont meg is nevezett néhány furcsa földbirtokost. Azt mondta: ez maga Dél-Amerika, ez a banánköztársaságok világa. És akkor hová menekül az oligarcha?… Ja, persze, oda, ahol az offshore cége van! Nem erre szövetkeztünk, nem erre kaptuk a felhatalmazást az emberektől. Valóban jó volna erről az útról visszafordulni. Az eredeti programunk jelöli ki a helyes irányt. Erre próbálom az én politikai családomat figyelmeztetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik