Belföld

Történelmi döntést hozott Fehérvár közgyűlése

Bár az élőközvetítés szemlélőjének fel sem tűnt – mert egy jól előkészített anyagot az ellenzék sem vitat –, hiszen vita nélkül szavazta meg a közgyűlés, hogy Székesfehérváron is legyen egyetem.

A képviselőtestület mégis a 29. napirendi ponttal foglalkozott a leghangsúlyosabban. Erre készülve Cser-Palkovics András a vita legelején előre kérte a testület tagjait, hogy ne vigyék el a személyeskedés irányába mondanivalójukat. Ám ez a figyelmeztetés nem talált célba.

A tárgyalt napirend 29. pontja egy önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan sportcélú fejlesztésére vonatkozó javaslat volt. Ez az ingatlan Feketehegyen található, amelynek képviselője Szigli István. Bár a javaslat előterjesztője a polgármester, de előkészítője Mészáros Attila képviselő, tanácsnok volt. A javaslat lényege, hogy a Feketehegyen évek óta városrészi központra fenntartott mintegy négy hektáros terület egy hektárját sport létesítmények létrehozására ajánlja fel az önkormányzat, ennek pályázati lehetőségeit vitassa meg, és írja ki a pályázatot.

Szigli István első felszólalásában nem hallgatott az elnöklő polgármesterre, és Mészáros Attila képviselőt olyan képviselőcskének nevezte, aki a polgármester rosszabbik jobbkeze. Szigli megemlítette: a polgármester jobbkeze azt jelentette ki, hogy nem lesz semmilyen bevásárlóközpont Feketehegyen. Szeretném tájékoztatni a képviselőcskét, hogy a városrészi központ nem azonos a bevásárlóközponttal, hanem az ilyen helyeken orvosi rendelők, óvodák, bölcsődék szoktak épülni.

Ekkor a polgármester utasította Szigli Istvánt, hogy tartózkodjon a személyeskedő megnyilvánulásoktól, mert ellenkező esetben megvonja tőle a szót.

Erre Szigli úgy reagált, hogy egy terület jövőjével kapcsolatban szerencsésebb lenne, ha nem a terület képviselője és annak lakói nélkül döntenének, ezzel demonstrálva a többség erejét.

 

Mező Balázs jobbikos képviselő Szigli felé fordulva említette meg: egy hektárról van szó és nem négyről. Ez csak egy pályázat megnyitásának lehetősége, aminek tervezett időpontja áll túl közel július 9-cel, ezért azt a módosító javaslatot teszem, hogy július 31-e legyen. A pályázat megnyitása nem kötelezi az önkormányzatot arra, hogy azt végre is hajtsa, bármikor visszaléphet, tehát javaslom a módosított dátum mellett az eredeti koncepciót, akár lakossági fórumok meghallgatásával.

 

 

Márton Roland szocialista képviselő hozzászólását ezzel kezdte: azért baj, hogy személyeskedésbe megy a vita, mert akkor a lényeg siklik el. Pedig Sziglinek abban igaza van, hogy ez a terület nem ilyen fejlesztésekre lett félretéve, hanem közszolgáltatásoknak a biztosítására. Székesfehérvár bölcsődei és óvodai ellátottsága szempontjából éppen Feketehegy-Szárazrét és Maroshegy áll a legrosszabbul, ezért nem hiszem, hogy ott sportlétesítményre van szükség, hanem inkább – általam már sokszor emlegetve – bölcsődét kellene építeni. Remélem jön majd egy olyan politikai erő, amelyik egyszer majd focipálya helyett óvodát és bölcsődét épít majd Feketehegyre, bár az kérdés lesz, hogy hova – zárta hozzászólását Márton Roland.

 

 

Brájer Éva alpolgármester az alábbiak szerint reagált: tíz év politizálás után először van olyan olyan politikai kurzus, amelyik óvoda és bölcsőde ügyben valóban lép is. Ugyanakkor mégsem vagyok annak híve, hogy szembeállítsunk két nagyon hasznos és fontos célt. A kisgyerekek ellátása, gondozása legalább annyira fontos, mint a sportolás lehetőségeinek biztosítása, főleg a szeptembertől bevezetésre kerülő kötelező testnevelésre, ha gondolunk. Emiatt ne szembe-, hanem egymás mellé állítsuk a jó ügyeket – hangsúlyozta Brájer Éva.

A vita lezárása után Cser-Palkovics András kérte Szigli Istvánt, hogy az állítólagosan tizennyolc éve meglevő koncepciót egyszer mutassa már meg. Én nagyon szívesen tárgyalok ezzel kapcsolatban, csak látnom kéne, hogy mi az – mondta a polgármester.

Mező Balázs módosító indítványát három tartózkodás ellenében elfogadta, majd négy tartózkodás mellett a pályáztatás megnyitását is elfogadta a testület.

A 27. pont volt az, amely önkormányzati tulajdonú helyiségcsoport bérbeadásával elindította Székesfehérváron az egyetem létrejöttét. A polgármester az egyöntetű szavazás után történelminek minősítette a döntést, hiszen ezzel ezer esztendő után megnyílt az út egy székesfehérvári egyetem létrehozása felé, aminek alapjait a közgyűlést követő sajtótájékoztatón aláírásukkal pecsételtek meg a Pannon Egyetem részéről Dr. Friedler Ferenc rektor, Székesfehérvár részéről pedig a polgármester, dr. Cser-Palkovics András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik