Belföld

Parkosítanák a hajléktalanokat

Terebes(960x640).jpg (hajléktalan)
Terebes(960x640).jpg (hajléktalan)

A terebesi erdő kunyhólakói nem maradhatnak otthonaikban. Bár viskóikat egyelőre nem bontják le, a kőbányai önkormányzat szerint „a jelenlegi helyzet további fenntartása nem lehetséges". Videó.

Kapcsolódó cikkek

Meglepően rendezett – talán ez az első gondolat, amely beugrik a terebesi erdő hajléktalanviskóit látva. A kunyhóváros tagolt, egymástól messze lévő építményekből áll. Az öthektáros területen perceket kell sétálni, mire átérünk egyik helyről a másikra. Ezek valójában nem is csupán kunyhók, inkább kis farmok: kutyákkal, macskákkal, néhol kecskékkel, fácánokkal, disznókkal, csirkékkel. Minden építmény elkerített, miniatűr középkori városka. Terebesen két héttel ezelőtt még ötvenen laktak, mára huszonöt körülire csökkent a létszám. „A baptisták vitték el őket” – mondják a hajléktalanok. Valóban: a szeretetszolgálat munkatársai sok mindenkit hajléktalanszállóra segítettek. Vannak azonban sokan, akik nem mentek és soha nem is mennének. Nekik Terebes az otthonuk.

De nem sokáig. Az illetékes kőbányai önkormányzat ugyanis záros határidőn belül felszámolná a telepet. Ahogy fogalmaznak, „a jelenlegi helyzet további fenntartása nem lehetséges”. Weeber Tibor humán területért felelős kerületi alpolgármester azt mondja, a Terebesen élő emberek életkörülményei nem felelnek meg semmilyen elvárható normának. Szerinte a területen élő nagyszámú kutya, macska házi- és haszonállat ellentétes a kerület állattartási rendeletével, és fertőzésveszélyt jelent. A területen megjelentek a patkányok és elszaporodtak a rágcsálók, melyek potenciális és állandó veszélyt jelentenek a távolabb élőkre is. A folyamatos lakossági panaszok miatt a kerület segítséget kért a hajléktalanokkal foglalkozó szakmai és civilszervezetektől.

A kőbányai önkormányzat illetékesei szerdán egyeztettek a terebesi lakók képviselőivel, ahol ígéretet tettek nekik, hogy itt nem történik meg az, ami korábban Zuglóban, tehát a lakott kunyhókat nem bontják le. Legalábbis átmenetileg. Amíg nem találnak valami megoldást a hajléktalanok elhelyezésére.

A terebesi erdőnek egyébként több tulajdonosa is van. A kőbányai önkormányzat évek óta tervezi, hogy egy tanösvényt létesít a területre, de terveik közt szerepel egy szabadidős és pihenőpark létrehozása is. Ehhez persze az ott lakóknak menniük kell.

 

Még a télen Balog Gyula tapasztalati szakértővel meglátogattuk a másik nagy budapesti hajléktalanvárost, Sherwoodot. Olvasson arról is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik