Belföld

Nyeregben a szegedi lovas rendőrség

Sokan nem is sejtik, hogy a gyálaréti Borostyán birtokon is találkozhatunk olyan rendőrökkel, akik lóháton járőröznek és határsértőket fülelnek le.

A budapesti Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály Szegeden és Bácsalmáson egy-egy járőrpárossal  látja el a különböző határrendészeti feladatokat. A lovak segítségével olyan helyeket is át tudnak vizsgálni, amit rendőrautóval lehetetlen lenne, mint például a tiszai ártereket és töltéseket. Így kaphatták el múlt héten is azt a négy pakisztáni illegális bevándorlót, akik a töltés közelében rejtőzködtek el.

Tóth Krisztián zászlós elmondta, hogy a Lovas Alosztály 2011 októbere óta látja el ezt a szolgálatot Szegeden, a Borostyán birtok közeli töltésén. A tizenkét éves Volga nevű pej már több mint öt éve társa a zászlósnak, akivel napi hat órát járőröznek.  A rendőrök szerint nagyon ritka az, amikor lóháton rejtőzködő, illegális bevándorlókat csípnek nyakon. „Mivel lóháton elég feltűnő jelenségek vagyunk a társammal, így nem is a migránsok lefülelése a fő feladatunk, hanem inkább egyfajta visszatartó erő vagyunk” – tette hozzá Tóth Krisztián. „- Lovas rendőrnek lenni teljesen más érzés, mint járőrkocsis szolgálatot teljesíteni. A slusszkulcs elfordítása helyett mi lovakat nyergelünk, az utcák helyett pedig az erdőket és a természetet járjuk. Egy kicsit talán olyan az életünk, mint a 18. századi romantika korszaka.

Szeged közelében eddig csak Csongrádon találkozhattunk lovas rendőrökkel, de már ott sem, így igazi ritkaságnak számítanak a paripás járőrök Csongrád megyében. De a Lovas Alosztály nem csak a közbiztonságért felelős. Feladatuk közé tartozik még a huszárkodás, vagyis a díszelgés, gyereknapokra járnak és óvodákban tartanak bemutatót.  Évente pedig nemzetközi lovasrendőr-versenyt szerveznek, ahol a mi paripáink és rendőreink színvonalas teljesítménnyel járulnak hozzá a magyar lovas rendőrök hírnevéhez.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik