Belföld

Már szeptemberben új egyetemi képzés indulhat a városban

Koppán Viktor
Koppán Viktor

2012. 06. 21. 12:35

Több hónapos előkészítő munka után hivatalosan is megkötötték Székesfehérvár Önkormányzata és a Pannon Egyetem közötti együttműködést.

Az erről szóló megállapodást Cser-Palkovics András polgármester és Friedler Ferenc rektor csütörtökön írta alá ünnepélyes keretek között. Közös sajtótájékoztatójukon arról is beszámoltak, hogyan segítik egymást az egyetemi képzés fehérvári meghonosításában, valamint a műszaki felsőoktatás és a helyi gazdaság versenyképességének további fejlesztésében.

Székesfehérvár hazánk meghatározó gazdasági központja; egy olyan város, amely történelmi gyökerei mellett az ipari parkok számában és az itt működő cégek termelési tevékenységében is kiemelkedő. A város önkormányzata az egyetemi képzés meghonosításával szeretné ezt a szerepkört tovább erősíteni, valamint a fehérvári lakosság képzettségét és ezáltal életminőségét is javítani.

“Történelmi pillanatok tanúi vagyunk, hiszen jelképesen egyetemet alapítunk városunkban. Székesfehérvár meghatározó gazdasági szereplőinek elsősorban műszaki végzettségű szakemberekre van igényük – ez derült ki az elmúlt években végzett minden felmérésből. Önkormányzatunk egyik legfontosabb feladata tehát, hogy segítse ezeket a szakembereket itt helyben képezni. A fehérvári családoknak és fiataloknak ezzel életpályát és biztos megélhetést tudunk nyújtani, a cégeket pedig stratégiai partnerként arra ösztönözzük, hogy hosszú távra városunkban tervezzék termelésüket. A megállapodást ugyan a Pannon Egyetemmel kötjük, de valójában egy sokoldalú, szektorközi együttműködés kezdete ez. Szerződés, amellyel az önkormányzat, az egyetemi szintű felsőoktatás, a helyi gazdaság és a fehérvári emberek jövőjéért tesz felelős lépéseket.” – mondta el az ünnepélyes aláíráson Székesfehérvár polgármestere.

A Pannon Egyetem és Székesfehérvár Önkormányzata között létrejövő együttműködési megállapodás a felsőoktatási intézmény számára is fontos eredmény és egyúttal új hosszú távú lehetőség is egyben.

„A Pannon Egyetem célul tűzte ki a gazdaság képzési igényeinek minőségi kielégítését. Emellett innovációs tevékenységünkkel a környékbeli ipar versenyképességének erősítését is segíteni szeretnénk. Mindezekhez a célokhoz kiváló lehetőséget biztosít Székesfehérvár város szervezettsége és nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő ipari potenciálja. Az Önkormányzattal stratégiai partnerséget kötöttünk oktatási, kutatási és innovációs feladataink közös megvalósítására. A hazai felsőoktatás számára is újszerű működés létrehozásáról van szó, melyben a kezdetektől fogva szoros együttműködés van a város, az egyetem és az ipari partnerek között. Oktatási rendszerünk kialakításánál számítunk a cégek közreműködésére a gyakorlati képzés során. Ezáltal hallgatóink tapasztalatot szerezhetnek projekt- és csapatmunkában és hozzáférhetnek a legkorszerűbb eszközökhöz. Feladatunknak tekintjük olyan ösztöndíjrendszer kialakítását, ami lehetőséget teremt minden tehetséges motivált diák számára, hogy tanulmányait és szakmai pályáját Székesfehérváron teljesíthesse ki. Ez valamennyiünk érdeke.” – emelte ki  Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora.

Az együttműködési megállapodás megkötésére azt követően került sor, hogy csütörtökön délelőtt a város közgyűlése jóváhagyta egy önkormányzati tulajdonú helyiségcsoport bérbeadását a Pannon Egyetem részére. A felsőoktatási intézmény önálló telephelyet létesít ugyanis Székesfehérváron, a Hiemer-házban. Ez lehet az alapja és a garanciája annak a hosszú távú közös munkának, amelybe a stratégiai partnerek most kezdenek, és amelynek eredményeként már szeptemberben új egyetemi képzések indulhatnak el a városban.

Több hónapos előkészítő munka után került sor a hivatalos aláírásra, miután a város meghatározó gazdasági szereplőivel, a Székesfehérváron jelenlévő többi felsőoktatási intézmény képviselőivel és a középfokú intézmények vezetőivel is több egyeztetést folytattak a partnerek. Közös kutatás is zajlott, amelynek célja a piaci igényeknek legmegfelelőbb összetételű műszaki képzési rendszer meghatározása volt, és amelynek eredményeként elsőként logisztikai mérnök mesterképzéssel bővíti fehérvári kínálatát a Pannon Egyetem. A képzési struktúráról egyeztetést kezdeményeznek a többi, Székesfehérváron működő felsőoktatási intézménnyel is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.