Belföld

Magyar rendőrök az Adrián

zadar (zadar, adria)
zadar (zadar, adria)

Ők ugyan nem bírságolhatnak, de horvát kísérőjük már igen. A rendkívüli konzuli ügyelet is elérhető baj esetén.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén júliusban és augusztusban is dolgoznak majd magyar rendőrök az Adriai-tenger horvátországi szakaszán. Most is Zára (Zadar) térségében járőröznek kéthetes váltásokban. Mind a nyolc egyenruhás beszél angolul, de néhányan horvátul, szerbül, szlovákul, valamint németül is tudnak.

Önállóan nem intézkedhetnek, így nem is bírságolhatnak meg senkit, de a melléjük kijelölt horvát rendőr már megteheti ezt. Az elmúlt években kifejezetten hasznos volt a jelenlétük: segítettek a kint nyaraló magyaroknak, ha elvesztették poggyászukat, ha baleset érte őket, vagy ha kirabolták őket.

Szeptember 15-ig működik Splitben az ideiglenes magyar konzuli ügynökség. A konzult éjjel-nappal hívhatják a Zára, Sibenik és Dubrovnik környékén nyaraló turisták a 00-385/99-558-5555-ös számon, ha segítségre van szükségük – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A statisztikai adatok szerint évente több mint 300 ezer magyar indul Horvátországba, túlnyomó többségük a nyári szezonban és az Adriai-tenger partjára utazik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik