Belföld

Kövér László válaszolt Elie Wieselnek

kover-laszlo(210x140)(1).jpg (kövér lászló, )
kover-laszlo(210x140)(1).jpg (kövér lászló, )

Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön megküldte válaszlevelét Elie Wiesel részére - tájékoztatott az Országgyűlés Hivatala.

Kapcsolódó cikkek

A házelnök “tekintettel arra, hogy Wiesel úr sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét” a címzett belátására bízza, hogy nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet – áll a közleményben.

Elie Wiesel, magyar származású Nobel-békedíjas író levélben mondott le magas magyar állami kitüntetéséről. A Kövér Lászlónak küldött írásában az állt: megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a szerinte nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.

A magyar származású amerikai zsidó író kitért azokra a “nyugtalanító hírekre”, amelyek szerint Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról és rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús fasiszta kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket, és a tanrendbe kerülnek a szélsőjobboldali eszméket hirdető szerzők.

Elie Wiesel 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Ungvári Tamás író szerint Nyírő József Kövér László által támogatott újratemetése hatalmas diplomáciai baklövés, ami szembeállítja Magyarországot a demokratikus értékek egyik legfontosabb képviselőjével. Elie Wiesel levéle egy atombomba – fogalmazott Ungvári az ATV-ben az ügy kirobbanása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik