Belföld

Jön a vihar!

vihar (vihar)
vihar (vihar)

Elérte az országot a hidegfront. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután a várható heves zivatarok miatt több térségre első- sőt másodfokú, narancssárga riasztást adott ki.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható információk szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megye több térségében már első- sőt másodfokú, azaz narancssárga riasztás van érvényben. Ezeken a területeken 1-3 órán belül kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

Ezzel együtt az egész napra vonatkozó veszélyjelző előrejelzés szerint összesen tíz megye egyes térségeiben van érvényben első- vagy másodfokú figyelmeztetés, vagyis csütörtökön Győr-Moson-Sopron mellett Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében is számítani lehet heves zivatarokra, jégesőre, felhőszakadásra.

Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: az ország nagy részén még 33-35 Celsius-fok körüli értékeket mérnek, de eközben a zivatarzóna már elérte a soproni határszélt. A nap folyamán elsősorban a nyugati, északnyugati országrészben, valamint az Északi-középhegységben számítanak olyan heves zivatarokra, amelyeket akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok, viharos erejű széllökések is kísérhetnek.

Péntekre a heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye kivételével mindenhol legalább elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében viszont másodfokú figyelmeztetés szerepel, vagyis ezeken a területeken még nagyobb eséllyel lehet számítani olyan zivatarokra, amelyeket felhőszakadás, jégeső, és 90 km/órás széllökések kísérhetnek. Ugyanezen megyékben viszont a hőség miatt harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, vagyis a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakul majd.

Pénteken az ország keleti felében lesz a legmelegebb, ott 32-34 fok, a többi területen 28-30 fok körüli maximum várható. A következő napokban változékonyabb lesz az időjárás, továbbra is meleg idő lesz, de a durva kánikula átmenetileg megszűnik.

Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik