Belföld

Borkai büszkeségei

Győr a bajnokcsapatok városa. Győr az Audi városa. Győr Borkai városa. A Győr24 interjúja Borkai Zsolttal.

A város és a német autóipari óriás mára ezernyi szállal kötődik egymáshoz. A cég részt vesz a városi csapatsportok szponzorálásában, a helyi tudományegyetem kutatásfejlesztési projektjeiben, a város közoktatási rendszerét is az Audihoz hangolta. Az együttműködés jó, precizitás és állhatatosság jellemzi, így nem mentes olykor a feszültségektől sem. A város polgármestere szerint ez így természetes.

A városra gyakorol nagyobb hatást az Audi vagy az Audira Győr? Ezt Ön hogy látja?

A város nincs meg az Audi nélkül és az Audi sincs meg Győrben a város nélkül. Jó a kapcsolatunk, bár kemény érvek és ellenérvek ütköztetése történik meg szinte nap, mint nap, és ez így van jól. Az irány és az egymás iránti elkötelezettség azonos, az odavezető út kérdésében kell rendre megegyeznünk.

Ha a sportot nézzük: a sport és a gazdaság profizmusa kölcsönösen hat egymásra. Az Audi jelentős támogatója például a női kézilabdának, a város és az AUDI közösen a névadó, főszponzor, ezért Győri Audi ETO KC a csapat hivatalos neve. A helyi adó huszadát sporttámogatásként adjuk vissza, így a vállalat által befizetett adó egy része is visszaforgatásra kerül. Ezzel a közös akarattal további jelentős összegek érkeznek éves szinten a csapathoz.  A német precizitás a szituációk egész sorában jelen van az AUDI-nál és amikor van eredmény, nem keressük a hibát. Szerencsére együtt nagyon erős Győr és az AUDI, ez jól látható városunk népszerűségében és fejlődésében is.

A sport Győr számára fontos szegmens. Nézzük csak: megnyerte a magyar bajnokságot a női kosárlabda-csapatunk, a Győri Audi ETO női kézilabda-csapata, magyar bajnok az ETO futsal csapata, és dobogós helyen végez a Győri ETO futballcsapata is. A másodosztályú csapataink, például a férfi kézilabda és férfi kosárlabdacsapat, vagy a Gyirmót FC is a bajnokságuk három legjobb csapata között van: ennyire széles spektrumon ennyi csapat hogy ott legyen a sport élvonalában: még egy ilyen város talán nincs is az országban. Ehhez kell az a gazdasági erő, amit Győr képes nyújtani. Nem csak az Audi, hisz számtalan más szponzor is megjelenik a csapatok és az utánpótlás támogatásában, ami nagyon sokat jelent.

A közéletben és az oktatásban is nagyon dinamikusan jelenik meg az Audi, például a kutatásfejlesztésben is remek harmóniát sikerült kialakítanunk, hisz érdekeink ugyanazok. A Szakképzés-támogatási rendszerünk visszajelzései is nagyon pozitívak, de további lépések szükségesek. Jó, hogy folyamatosan nő az Audi munkaerő-igénye, és jó, hogy ezt a szakképzett munkaerőt a város ki tudja termelni. Ennek egyik eszköze ma az ösztöndíjrendszer, a másik, hogy gimnáziumi osztályokat szüntettünk meg és a szakképzés irányába tereltük a fiataljainkat. Teljesen átalakítottuk Győr oktatási rendszerét, ami miatt eleinte sokan aggódtak, de a rendszer szépen épül fel, és immáron máshol is alkalmazzák.

Vannak persze megoldandó problémák is, amiket nem szabad véka alá rejteni: az Audi egyrészt erre a városi támogatottságot élvező szakképzésre támaszkodik, de még így is szükség van további munkaerőre. Szerencsére Győrben minimális a munkanélküliség. Ugyanakkor a más győri cégeknél lévő képzett szakemberek közül is sokan átmennek a vonzó nagy vállalathoz,  így viszont a közepes és kisvállalatoknál  nem maradnak meg azok a szakemberek, akik ezeknek a cégeknek a fennmaradását biztosítani tudnák. Figyelnünk és konkrét lépéseket kell tennünk, hogy az arány ne romoljon és mindenki elégedett legyen.

A kedélyek csillapodni látszanak Dunakapu téri mélygarázs-ügyben. Emlékszem, a Széchenyi tér átalakítását is hasonló ellenkezés kísérte. Mi miatt alakul ez rendre így a nagyberuházások körül?

Elkezdődött egy dinamikus városrehabilitáció hat évvel ezelőtt. Lépésről lépésre tesszük a dolgunkat, a terek és utak átalakítása, felújítása szépen halad. Amikor valaki valamit csinál, ott természetesen előkerülnek gondok, viták, a változások mindig az érvek ütköztetésével járnak. Ha azonban ez a város érdekeit szolgálja, mindig nyitottak vagyunk, hiszen fontos, hogy a többség később jónak tartsa az eredményeket. Akik egyetértenek, támogatnak, de természetesen nem olyan hangosak, mint az egyes tervek ellenzői. Ebből a kívülálló azt gondolhatja, hogy itt valami gond támadt, pedig csupán arról van szó, hogy ez jó alap azok számára, akik támadni akarják a városvezetést. Ez kíséri most a Dunakapu téri építkezést, ami egy pozitív dolog. Nem szabadna, hogy önös érdekek elrontsák a győriek örömét, akik nap, mint nap megerősítenek abban, hogy jó úton járunk. Győrben még  ma is az egyik legfontosabb a parkoló-helyzet megoldása. És vannak értékeink, amelyeket meg kell őriznünk. Tehát e kettősség kompomisszumai mentén kell haladnunk. A terv, ami a Dunakapu térre született egy ilyen köztes eredmény: jó terv. Meg fognak nyugodni a kedélyek, ebben biztos vagyok. Ugyanakkor azt nem tudom elfogadni, mikor valaki van-rajtad-sapka – nincs-rajtad-sapka elve alapján ellenez, támad dolgokat. A puding próbája az evés: a Széchenyi-teret is annak idején számtalan kritika érte, a tervezőket, a bekerülési költségeket. Azóta beigazolódott, hogy ez egy élő és élhető tér, ahol jól érzik magukat az emberek, ahol élénk közösségi élet zajlik. Remélem a Dunakapu tér is hasonló lesz. Aztán haladunk tovább, folyik tovább a városbelső felújítása, épületeket, utcákat újít fel a saját cégünk, haladunk előre.

A Borkai-gyerekek mára csaknem olyan ismertek, mint olimpikon édesapjuk. Petra az Alpok-Adriai régió szépségkirálynője, öccse, Ádám sorra meghívót kap a korosztályos fociválogatottba, vélhetően remek labdarúgó karrier kapujában áll. A gyerekek nyilatkozataik során nagy tisztelettel beszélnek édesapjukról és családi örökségükről. Leggyakrabban az akaraterőt említik…

Nem akarok nagy szavakat használni, de a sport sok mindenre megtanítja az embert. És akinek akaratereje van, az mindenen átsegít. Amikor városi politikus lettem  akkor éreztem, hogy mennyi energiát, pluszt és jó dolgokat adott a sport számomra, amit itt is tudok hasznosítani. A nehéz szituációkban volt akaraterőm és tovább tudtam lépni, így van ez ma is. Ezt máshol nem tanultam volna meg. A sport egész emberré nevel, nem lehet a szellemi és fizikális dolgokat szétválasztani és örülök neki, ha a gyermekeim is így érzik.

Petra és Ádám míg felnőttek az apjukat és nem az olimpiai – és világbajnokot látták bennem, és ez így természetes. Boldog vagyok, hogy aktiv sportolói pályafutásomnak épp azt az erényét fedezték fel az apjukban és követték, amit a legfontosabbnak tartottam, az akaraterőt. Örülök, hogy teljes szívvel odateszik magukat, akár a Petra, akár az Ádám és ez jó.

Keveseknek mondtam el, volt egy időszak az életemben, amikor a sportoló múltam ellenére rászoktam a dohányzásra. Szívtam, mint az őrült. Persze azt mondtam magamnak, hogy én bármikor leszokom a dohányzásról és meg is tettem: hol egy hétre, hol kettőre. Egyetlen momentum volt, amikor végleg elhatároztam, hogy abbahagyom: a lányom mondatai. Amikor ő azt mondta, hogy apa nem dohányozz, mert betegséget okoz. Meg fogsz halni. Akkor megígértem neki, hogy többet nem gyújtok rá. Ez jó régen volt, 2000-ben és azóta nem dohányzom. Köztünk mindig ilyen volt a kapcsolat: a gyerek bízzon abban, hogy amit mond a szülő, az úgy is van. És ugyanezt természetesen én is elvárom a gyerekeimtől.

Németh D. László

fotók: Sipos Kata

Ajánlott videó

Olvasói sztorik