Belföld

A legfőbb ügyész kikosarazta Gyurcsányékat

Polt Péter (polt péter, ügyészség)
Polt Péter (polt péter, ügyészség)

Sem a Mol-részvénypakett állami visszavásárlása, sem az államadósság finanszírozása kapcsán nem indít eljárást a vádhatóság.

Polt Péter azt válaszolta a Demokratikus Koalíció (DK) független országgyűlési képviselőjének, Molnár Csabának, hogy a két kérdésben hozott törvényes döntések „büntetőjogi vizsgálat tárgyát nem képezhetik”. Emellett bűncselekmény gyanújára utaló adat nem merült fel, így az ügyészség nem indított és nem is tervezi büntetőeljárás megindítását, mert annak egyetlen jogszabályi feltétele sem áll fenn – derül ki a parlamenti honlapon elérhető válaszból.

A DK alelnöke szerint az Orbán-kormány két döntése összesen legalább 250 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek. Azzal, hogy az állam visszavásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaztól a Mol-részvények 21,2 százalékát, legalább százmilliárd forintot bukott a büdzsé.

Azonban ennél nagyobb veszteséget okoz az, hogy a kormány nem ez IMF által kínált, 3,75 százalékos kamatozású hitelekből finanszírozza az adósságot, hanem a világpiacon elérhető, 9 százalékos kamatozású kölcsönökből.

Mindezt nyilván kényszerűségből teszi, hiszen az IMF-hitelhez a kabinet egyes döntései miatt nem fér hozzá az ország – véli Molnár Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik