Belföld

Tarlósék jegelik a taxisrendelet-javaslatot

tarlós-közgyűlés (ingyenes, fővárosi közgyűlés, tarlós istván, )
tarlós-közgyűlés (ingyenes, fővárosi közgyűlés, tarlós istván, )

A főpolgármester még egyeztetne az ügyben. Döntés talán szeptemberben.

Az utolsó előtti percben Tarlós István levetette a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendjéről a taxisrendelet-javaslatot. A városvezető azt mondta, hogy további egyeztetések kellenek az ügyben. A tervek szerint szeptemberben tárgyal majd a testület a kérdésről.

A fuvarozók tudják, mit akarnak

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban közölte: a rendelettervezet célja, hogy indirekt módon szabályozzák a taxik számát, kötelezővé tegyék a bankkártya elfogadását, a légkondicionáló meglétét, továbbá döntenek az egységes arculat, az egységes nappali és éjszakai maximálár vagy egységes hatósági ár bevezetéséről. A vitatott kérdések között volt a rendelet hatályba léptetési időpontja, a fix összegű tarifa mértéke, az egységes megjelenés, illetve a műszaki paraméterek.

A fuvarozók kedden nyilvánvalóvá tették álláspontjukat: legalább háromszáz forintos alapdíjat, 240 forintos kilométerdíjat és 80 forintos percdíjat rögzítő hatósági árat szeretne nyolc taxisszervezet. Korábban többször is tüntettek, mert úgy érzik, a városháza érdemi egyeztetés nélkül, a fejük felett akar dönteni a személyszállítás legfontosabb kérdéseiről.

Vajon mennyit ér a Budapest márkanév?

A Budapest név használatáról szóló javaslatot sem tárgyalja szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István erről is tovább tárgyalna még az érintettekkel.

Az elképzelés szerint fizetniük kellene a jövőben a Budapest nevet vagy annak változatait használó egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak. Ez érvényes lenne a cégnevekre, az internetes címekre, a kiadványokra, a termékekre és a rendezvényekre egyaránt.

Ha egy gazdasági társaság az elnevezéséhez határozatlan időre kérné a nevet, akkor 750 ezer forintot kellene átutalnia a városháza számlájára, míg egy Budapest feliratot viselő hűtőmágnesért vagy bögréért 100 forintot.

Életre kel a CET

Birtokba veheti Budapest a Duna-parti CET épületegyüttesét, miután a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadták az erről szóló határozatot.

A döntés előzménye, hogy a Fővárosi Ítélőtábla június 19-én arra kötelezte a beruházó Porto Investmentet, hogy 15 napon belül adja át a Fővárosi Önkormányzatnak a központot. Az ítélőtábla kimondta azt is, hogy Budapest jogszerűen hívta le a csaknem 4 millió eurós bankgaranciát.

A Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET (Central European Time) tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.

A szerdai közgyűlési vitában az ellenzéki pártok mindegyike üdvözölte a bíróság ítéletét. Hanzély Ákos (LMP) a központ rentábilis üzemeltetésével kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, Molnár Gyula (MSZP) pedig azt mondta, az MKB Bank továbbra sem állt el a 25 milliárdos tartozásra vonatkozó pertől, ezért nincs vége a CET-ügynek.

Megújul a margitszigeti szökőkút és a rózsakert

Átalakítják a szökőkút medencéjét, felújítják a vízgépezetet, a vízjáték fényjátékkal egészül ki, újratelepítik a gyepes felületeket, új cserjéket, virágágyakat építenek ki.

A rózsakertnél felújítják a pergolarendszert és új rózsaágyásokat alakítanak ki. Mindkét helyszínen kicserélik a burkolatokat, lépcsőket, automata öntözőrendszert alakítanak ki, új világítási rendszer lesz és térfigyelő kamerákat helyeznek ki.

Mindez 411 millió forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik