Belföld

Esély a Darwin-díjra

24.hu
24.hu

2012. 06. 20. 09:31

A szegedi Fidesz arra készül, hogy ismét a Jobbikot hozza helyzetbe és saját magát amortizálja a szegedi Közgyűlés júniusi ülésén.

Ahogy azt a 2011-es évről szóló elemzésünkben is megállapítottuk, a választások óta eltelt időszak egyértelmű nyertese a Jobbik képviselője, Keresztúri Farkas Csaba, aki a Fidesszel kötött alkuknak köszönhetően társadalmi támogatottságánál sokkal nagyobb befolyásra tett szert. Keresztúri kétségtelen tehetséggel vegyíti az üzleti machinációkat a populista megmozdulásokkal és vezeti orránál fogva de facto koalíciós partnerét. Ennek példája lehet akár a pénteki ülés napirendje is.

Keresztúri a jobboldali közönség elég jelentős részének játszik akkor, amikor a felújítás alatt lévő Árpád térre a maga ízlése és elképzelése szerinti országzászlót és Trianon emlékhelyet akar létrehozni. Felmerülhetne a kérdés, hogy ha egyszer már van országzászló, szemben a Városházával, amit ráadásul a korábbi fideszes önkormányzat állított, akkor minek még egy. Nos, pont azért. A Széchényi téri országzászló azzal, hogy ott rendszeresen zajlanak városi rendezvények, elvesztette szimbolikus, irredenta tartalmát a szélsőjobboldal számára. Ez már Bartha polgármester idején is így volt, de az, hogy a város baloldali polgármestere is rendszeresen itt ünnepel, végképp kiüresítette a Városházával szemben álló zászlórúd jelképes terét.

Keresztúri erre kétségtelenül ügyesen érzett rá és azt is helyesen mérte fel, hogy mivel a Fidesz képviselői között is van tábora az irredenta romantikának, könnyedén megszerezheti magának a Fidesz támogatását egy olyan ügyhöz, ami végső soron magának a Fidesznek árt leginkább. Mivel a téma egyértelműen a Jobbik ügyeként fut, a Fidesz szavazói közül sikerrel szólíthat meg olyanokat, akik ingadoznak a két párt között, vevők erre a fajta szimbolikára és nem elégedettek a Fidesz teljesítményével. Azok, akiknek ez fontos, az ügyet egyértelműen a Jobbik sikereként fogják értékelni.

A teljes cikk itt olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.