Belföld

Akkor induljon a tánc

táncfesztivál-győr (ingyenes, )
táncfesztivál-győr (ingyenes, )

Úgy nyílt meg kedden este a VIII. Magyar Táncfesztivál, ahogy az egy professzionális kavalkádhoz illik! A fesztiválnyitó gálaest után az utcabálon, Tóth Verával, Bebével és Király Viktorral tombolt a közönség.

A Győri Nemzeti Színház előtti téren késő délután, a Friends Big Band köszöntötte elsőként a fesztivált, a tőlük már jól ismert fülbemászó dallamokkal. Az együttes még javában húzta a nótát, amikor a teátrum Nagyszínpadán a VIII. Magyar Táncfesztivál ünnepélyes gálaestje kezdetét vette. „Nagy öröm számomra, hogy a rendezvény fővédnöke lehetek, hiszen bebizonyosodott, hogy a táncfesztivál és a biennálé nagyon nívós programmá nőtte ki magát. Köszönöm Kiss János és a Győri Balett társulatának munkáját!” – mondta beszédében Borkai Zsolt, polgármester, aki azt is elárulta, hogy ezentúl már nemcsak kétévente, hanem minden esztendőben lesz táncfesztivál.

Az 1998-ban útjára indított táncparádé idei rendezvénysorozatát L. Simon László, kulturális államtitkár köszöntötte. „A magyar táncművészet három alappilléren nyugszik: a néptáncon, amelyben megjelennek az 5000 éves hazai kultúra elemei, mely meghatározza identitásunkat is. De ide tartozik a tradíciót és az egyetemes értékeket közvetítő klasszikus balett, valamint a kortárs kísérleti, progresszív tánc, mely az előző kettőből nőtte ki magát. Ez a három alappillér kell, hogy jellemezze a magyar kormány kultúrpolitikáját is” – hangsúlyozta az államtitkár, majd hivatalosan is megnyitotta a táncőrületet.

Egy célunk volt, amikor 16 évvel ezelőtt nagyot mertünk álmodni. Mégpedig az, hogy népszerűsítsük az értékeket, és minél többen beleszeressenek ebbe a gyönyörű előadóművészetbe. Legyen ez az öt nap a táncművészek igazi ünnepe” – fejezte be a beszédek sorát Kiss János, a Győri Balett igazgatója, aki a kezdetektől szívügyének érzi a rendezvényt. Nem véletlenül…

A gálaesten elsőként az aprótalpú tehetségek szórakoztatták a nagyérdeműt, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, de rendhagyó módon, Győr testvérvárosának, Wuhannak a művész tanoncai is előadták látványos produkciójukat. A Győri Balett nevében, a társulat szólótáncosa Daichi Uematsu mutatkozott be, de színpadra lépett a Magyar Nemzeti Balett, és a másik nemzetközi vendég együttes is, a cseh South Bohemian Ballett.

A két felvonásos összeállítás után az utcabál vette át a főszerepet, a teátrum előtti téren százak buliztak Bebe, Tóth Vera és Király Viktor pörgős mixére. A táncfesztivál szerdán egy különleges produkcióval folytatódik, a 40 éves Hotel Rába City Center tetején, este fél 10-kor városunk társulata debütál a Roofdance című szerzeménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik