Belföld

Térplaszikák jelenítik majd meg Szeged nevezetességeit

24.hu
24.hu

2012. 06. 19. 10:40

Szeged nevezetességeit, a város turisták által legsűrűbben látogatott részét, a Széchenyi és a Dóm teret formázzák majd meg.

A Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. uniós támogatást nyert a város turisztikai információs rendszerének megújítására. Az őszre elkészülő fejlesztés során megújítják a csongrádi megyeszékhely idegenforgalmi nevezetességeit bemutató, öt esztendeje készült tucatnyi térképet, emellett újakat helyeznek ki, valamint elkészül kettő, a vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő, egyben a belváros két turisztikailag frekventált pontját kiemelő térplasztika.A négy új térkép elkészítése és a tizenkét régi felújítása 6 ezer, a kettő térplasztika pedig 18 700 euróba kerül.

A térplasztikák olyan a Széchenyi és a Dóm teret méretarányosan, részletesen bemutató alkotások, egyfajta terepasztalok lesznek, melyek emberléptékűek és a vakok által is értelmezhetők, nem akadályozzák a közlekedést, nem jelentnek veszélyforrást, anyagukban és kivitelükben időtállóak és “vandálbiztosak”. Amellett, hogy valósághűen ábrázolják az adott teret, esztétikai élményt nyújtanak a városlakóknak és Szegedre látogatóknak.

A cél az, hogy a város kiemelkedő jelentőségű tereinek háromdimenziós ábrázolásával lehetőséget adjanak a vakok és gyengénlátók számára a környezetük részletesebb, eddig megfoghatatlan részének megismerésére. A tervezett alkotások egyrészt e célcsoportnak nyújtanak páratlan “vizuális” térélményt, másrészt a látó társadalom számára is esztétikus térplasztikaként tűnnek fel. A szakemberek szerint ezek a térplasztikák az idők folyamán szerves részévé válnak a városszerkezetnek, és egyben információs felületként is funkcionálnak.

Az alkotásokat bronzból illetve kőből készítik el. A tervek szerint a plasztikák átmérője 90-100, magasságuk pedig 85-90 centiméter lesz. A modellek 1:200-as méretarányban ábrázolják majd a két teret, azok kiemeltebb szobrait és a körülöttük található épületeket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.