Belföld

Matolcsyék nem számolnak az IMF-védőhálóval

Cséfalvay Zoltán (cséfalvay zoltán, ngm, )
Cséfalvay Zoltán (cséfalvay zoltán, ngm, )

A szaktárca államtitkára nem fél a jövőtől. Szerinte akkor is tartható lesz a hiány, ha a tervezettnél alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés.

A költségvetés azzal számol, hogy jövőre marad a bankadó fele, emellett a tranzakciós illetékből 283 milliárd forint bevételt tervez a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentette be a tárca államtitkára kedd reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Cséfalvay Zoltán hozzátette: a tranzakciós illeték ügyében folyamatosan egyeztetnek a bankokkal, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, ennek alapján elérhető ez az összeg.

Jóllehet Magyarország törekvése az, hogy mielőbb megállapodás szülessen a nemzetközi szervezetekkel, a büdzsé nem számol az IMF védőhálójának jótékony hatásaival, vagyis az erősödő árfolyammal és a csökkenő állampapír hozamokkal.

Ugyanakkor masszív tartalékot építettek be a költségvetésbe: a rendkívüli esetekre félretett 300 milliárd forint nagy biztonságot jelent, és ha létrejön az egyezség a valutaalappal, az plusz mozgásteret biztosít 2013-ban a kormánynak.

Cséfalvay Zoltán megjegyezte: ezek után kijelenthető, hogy ha a tervezett 1,6 százaléknál alacsonyabb, akár 1 százalék alatti lesz a növekedés jövőre, akkor is tartható lesz a 2,2 százalékos államháztartási hiány és a csökkenő adósságot, amely GDP-arányosan 76 százalék körül alakul jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik