Belföld

Indul a táncőrület!

Elindult a visszaszámlálás! Már csak néhány óra és a fesztiválnyitó gálaesttel kezdetét veszi a VIII. Magyar Táncfesztivál. 5 napon keresztül ismét a ritmusé lesz a főszerep Győrben.

1998. Ebben az évben kezdődött minden. Amikor a Magyar Táncművészek Szövetsége, felkeresve a kisalföldi megyeszékhely vezetőségét és a Győri Balett társulatát elhatározta, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó mintájára a táncművészeknek is létrehoz egy platformot, ahol időről időre összegyűlhetnek, és felmutathatják értékeiket az együttesek. A Magyar Táncfesztiválnak immár 8 éve szolgál otthonául városunk, két évente itt találkoznak, a ritmus, mint megfoghatatlan fogalom, földi helytartói. A tánc parádén az országban is neves és népszerű társulatok lépnek fel, de természetesen a határon túlról is érkeznek formációk. „Fél éve készülünk az idei fesztiválra, ezúttal is sok időt igényelt a társulatokkal való egyeztetés és a programok szervezése. Sajnos idén sem tudtunk mindenkit meghívni a kavalkádra, de igyekeztünk úgy összeállítani a műsorfüzetet, hogy minden műfaj képviseltesse magát az előttünk álló napokban” – mondta Kiss János kedden a Győr24-nek, akkor, amikor már javában érkeztek a táncművészek a színház épületébe.

Kedd délelőtt már a színpad is teljes készültségben várta a műsorkezdést a teátrum előtti téren, és a vendéglátó pavilonok is lassan a helyükre kerültek. A színház falain belül pedig még nagyobb volt a nyüzsgés, a 19 órakor kezdődő gálaest utolsó simításain dolgoztak a műszaki szakemberek.

A következő öt napban tehát – ahogy korábbi interjúnkban Kiss János fogalmazott – táncmérgezést is kaphatunk, többek között a Bozsik Yvette Társulat, a Szegedi Kortárs Balett, a Magyar Állami Nép Együttes vagy éppen az Experidance segítségével. Jövőre pedig a táncbiennálé helyett, ismét a táncfesztiválra várják az érdeklődőket, előzetes tervek szerint, mostantól kezdve már minden évben.

A megnyitóról, sok-sok fotó kíséretében, a Győr24 is tudósít!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik