Belföld

Energy Day Szegeden is

Szeged önkormányzatként egyedüliként csatlakozott az uniós programsorozathoz.

Ezen a héten Európa-szerte megrendezik az Európai Fenntartható Energiák Hetét (EUSEW) és versenyét. A nemzetközi eseményre csaknem hétszáz szervezet regisztrált Energy Day programmal, köztük Szeged önkormányzata közösen a most épülő Szent-Györgyi Albert AGORA tudományos és kulturális centrummal. A Városházán szakemberek a rendezvény alkalmából a megújuló energiákat és az energiahatékony megoldásokat népszerűsítették előadásaikban.

Szeged alpolgármestere elöljáróban hangsúlyozta: a város eddig is elkötelezett volt az energiabarát megoldások iránt, számos ilyen beruházása volt, és az önkormányzat több tízezer panellakás korszerűsítéséhez adott támogatást. Solymos László hozzátette: mégis az AGORA, amely építészeti megoldásaival és szellemiségével kiemelkedő beruházás adta az alkalmat arra, hogy Szeged csatlakozzon az európai rendezvényhez.

Az AGORA építész-tervezői munkáit vezető Báger András és Helmle Csaba elmondta: a központban rendkívül korszerű építészeti megoldásokkal találkozhatunk. A hűtést és a fűtést főként napkollektorok és hőszivattyúk, az áramot napelemek biztosítják. A gépészeti terek kialakítása lehetővé teszi, hogy a látogatók működés közben is megismerhessék a megújuló energiákat előállító gépeket és rendszereket. A centrum munkái egyébként a tervek szerint haladnak, várhatóan szeptember közepén átadják az új létesítményt, melyet jövőre a tudomány és a kultúra kedvelői is birtokba vehetnek.

Emellett többek közt Dr. Rovó István a Szegedi Tudományegyetem építkezéseinél figyelembe vett energiabarát megoldásokról beszélt, megemlítve, hogy az intézmény több épületét napkollektorokkal látják el. Nagy Edit építész pedig kitért a Szegedi Nemzeti Színház elkezdődött korszerűsítésére. Elmondta, hogy mivel műemléképületről van szó, “láthatatlan” gépészeti beavatkozásokkal illetve a nyílászárók cseréjével segítik a színház megújulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik