Belföld

Elítélték a Görögországban gyilkoló házaspárt

szegedi-ítélőtábla (szegedi ítélőtábla)
szegedi-ítélőtábla (szegedi ítélőtábla)

Jogerősen tizenkét és tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy magyar párt egy görög férfi 2006 augusztusi meggyilkolása miatt.

A jelenleg 33 éves első rendű vádlott, Juhász Zsuzsanna élettársával Szabó Sándorral azt követően bántalmazták 63 esztendős szállásadójukat, hogy a férfi szexuálisan közeledni próbált a nőhöz.Ennek előzménye, hogy 2006. augusztus 25-én Szabó italozott, majd elhagyta a lakását, ahol a nő egyedül maradt a sértettel. Ekkor mindketten alkoholt fogyasztottak, majd a sértett megpróbált szexuális kapcsolatot létesíteni a lakás hálószobájában az elsőrendű vádlottal, aki a sértettet egyszer arcon ütötte, majd a földre kerülő sértettet többször fejbe rúgta.

Ekkor tért haza a Szabó, aki hallva a történteket, bekapcsolódott a sértett bántalmazásába, és a görög férfit ököllel arcon ütötte. Ezt követően a vádlottak a védekezésre képtelen sértettet közösen behúzták a lakás fürdőszobájába. Ott kezét-lábát a háta mögött összekötözték, a sértettet fürdőkádhoz kötözték, majd a fürdőszoba ajtaját bezárták. Azért, hogy a sértett segélykiáltásait elnyomják, a vádlottak fürdőszoba ajtó elé egy felhangosított rádiót tettek, valamint a lakás nappalijában lévő hifit is nagyobb hangerőre kapcsolták. Ezt követően a vádlottak a lakást elhagyták, annak ajtaját bezárták.

A sértett a bántalmazás során csak 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de amikor négy nappal később lakossági bejelentésre a rendőrség megtalálta, már halott volt. Halála – a megkötözéssel és magatehetetlenné tétellel összefüggésben – pontosan nem megállapítható időben következett be, és a halál oka pontosan nem derült ki. Ugyanis a bizonyítási eljárás során nem sikerült minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a sértett halálát kizárólagosan szomjazás, kiszáradás okozta. A bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a sértett halála előtt, tudva, hogy segélykiáltásait nem hallják meg, így megtalálása rendkívül nehéz és bizonytalan, nagyfokú lelki megrázkódtatást és hosszan tartó rettegést élt át, ezért a vádlottak cselekményét különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősítette.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és más bűncselekmény miatt Juhász Zsuzsanna és társa, Szabó Sándor ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így Juhász Zsuzsanna I. rendű vádlott büntetése 12 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás lett, míg Szabó Sándor II. rendű vádlottat 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

A döntés indoklásakor elhangzott: az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az I. fokú bíróság – helyesen értékelve minden körülményt – olyan büntetést szabott ki, amelynek sem lényeges súlyosítása, sem enyhítése nem indokolt, a 12 illetve 14 évi fegyházbüntetés alkalmas arra, hogy a büntetés céljai megvalósuljanak.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik