Belföld

Egy átjátszóállomás miatt perelnék a Vodafone-t

A Heves megyei Gyöngyössolymos lakóinak egy része álmatlanságról, fejfájásról, szédülésről panaszkodik. A társaság szerint a berendezés biztonságos.

A helyiek szószólója elmondta: azt szeretnék, ha a cég másfél kilométerrel távolabb helyezné el a mobilinternet-átjátszóállomást, és ha kell, akkor jogi útra terelik az ügyet, ezért pertársaság alapításába fogtak.

Himer Csilla szerint a lakossági tiltakozások ellenére telepítették közvetlenül a házak közelébe, azoktól mintegy 50 méterre az adóberendezést. És bár a hatályos törvények szerint a megállapított egészségügyi határértékeken belül van a kibocsátott sugárzás mértéke, az a véleményük, hogy ezek a határértékek messze vannak attól, amelyek még valóban garantálnák az egészség megóvását.

A falubeliek már most is rendszeresen panaszkodnak álmatlanságról, fejfájásról, szédülésről, hányingerről, a krónikus betegek állapotromlásról. Felkérésükre Gyűrűsi József bioenergetikus szakértő megállapította, hogy a berendezés nem 360 fokban szórja a jelet, hanem „a lakóépületeken keresztül tolja végig a sugárzást”, ám azt, hogy ez pontosan mit jelent, azt már nem részletezték.

A gyöngyössolymosiak azt is el akarják érni, hogy megváltozzon az egészségügyi határértéket meghatározó törvényi szabályozás, illetve független szakértő vizsgálja meg az átjátszó által kibocsátott sugárzás hatását.

A Vodafone sajtóosztályának munkatársa, Kormos Dalma szerint a Magyarországra telepített tornyok, mobilhálózati berendezések szigorúan alkalmazkodnak az európai és magyar egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokhoz. Megjegyezte: hivatalos mérést az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet jogosult végezni.

Az MTI információi szerint a gyöngyössolymosi állomás jelenleg nem üzemel, mert június 15-én, eddig ismeretlen okból, kigyulladt az a magántulajdonban lévő épület, amelyen elhelyezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik