Belföld

Több mint 20 millió forintból írtjuk idén a szúnyogokat Győr környékén

A kemikáliák sem emberre, sem más élőlényekre nem veszélyesek.

A GYŐR-SZOL Zrt. városüzemeltetési üzletág munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik Győr közigazgatási területén a szúnyoglárvák számának alakulását.

Bár kifejlett szúnyogok jelenléte Győrben pillanatnyilag nem érzékelhető, a tervek szerint ugyancsak 2012. június 14-én a kora esti órákban megelőző jelleggel légi kémiai szúnyoggyérítés is kezdődik, amely körülbelül 1600 hektáron elsősorban szintén a vizes élőhelyeket érinti.

A GYŐR-SZOL. Zrt. ezekkel a megelőző jellegű beavatkozásokkal szeretne hozzájárulni a Győri Nyár nyitórendezvényeinek zavartalan lebonyolításához.

Általános szabályként elmondható, hogy ha a szúnyoglárvák mennyisége meghaladja a 70 példány per litert, illetve közelít a 100 lárva per literhez, akkor várhatóan 5-10 napon belül kifejlődnek, és a lakosság számára is érzékelhetően megjelennek a csípő szúnyogok. Ezzel párhuzamosan a szakemberek folyamatosan figyelik és mérik a csípésszámot is. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben ez meghaladja az óránkénti 60-70 csípésszámot, megkezdődik a gyérítés.

A társaság a gyérítéshez szükséges minden eszközzel, szerződéssel és engedéllyel rendelkezik. A beavatkozás alvállalkozó igénybevételével, repülőgéppel történik. Szükség esetén két gép egyszerre is felszállhat, sőt lehetőség van lokális gyérítésre például egy-egy jelentősebb közösségi rendezvény helyszínén. A GYŐR-SZOL összesen mintegy 10 000 hektáron végez szúnyoggyérítést, egy-egy felszállás alkalmával 1700-1800 hektár lefedésére van lehetőség.

A gyérítéshez olyan vegyszereket használnak, melyek az illetékes népegészségügyi hatóság engedélyével rendelkeznek. A kemikáliák sem emberre, sem más élőlényekre nem veszélyesek. Bizonyos vegyszerek a méhcsaládokra lehetnek hatással, ezeket kizárólag naplemente után alkalmazzák, amikor a méhek a kaptárba visszarepültek. Ilyen anyagokat a gyérítésre évek óta használnak minden káros következmény nélkül.

2011-ben a társaság összesen 6 alkalommal végzett légi kémiai szúnyoggyérítést, a beavatkozások költsége hozzávetőlegesen 20 millió forint körül alakult. Az eddigi adatok alapján az idei költségek várhatóan meghaladják ezt az összeget.

(fotó: gyorplusz.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik