Belföld

Megszűnhet a Neo FM? Csődvédelmet kért a cég

A rádió mintegy 750 millió forintos tartozást halmozott fel, amely a bankgarancia hiányából, a médiaszolgáltatási díj hátralékából és az ezek miatt kiszabott bírságokból áll össze.

Földes Ádám, a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt közölte: elmaradása rendezésére az országos kereskedelmi rádió pénteken egy 500 millió forintos váltót ajánlott fel a hatóságnak.

Az NMHH Médiatanácsa korábban azt tudatta, hogy a rádió mintegy 750 millió forintos tartozást halmozott fel, amely a bankgarancia hiányából, a médiaszolgáltatási díj hátralékából és az ezek miatt kiszabott bírságokból áll össze. A hatóság a rádió csaknem 40 millió forintos kamatterheit elengedte.

A vezérigazgató – hangsúlyozva, hogy céljuk a rádió további működtetése – elmondta: a csődvédelem által időt kívánnak nyerni ahhoz, hogy biztosítsák a csatorna hosszú távú finanszírozását. Azt mondta, erre azért volt szükség, mert a médiahatóság sajtóközleményeinek eredményeként a cég tulajdonosainak a tartozás finanszírozásával kapcsolatos tárgyalásai jelentősen nehezültek.

Közölte azt is: tavaly óta keresik a finanszírozás lehetőségét, bankokkal, befektetőkkel és egy alapítvánnyal is tárgyaltak.
Földes Ádám elismerte, hogy 2011 végén a hatóság csökkentette a frekvenciadíjat – amelynek mértékéről nem kívánt beszámolni –, az összeget azonban továbbra is magasnak nevezte, a rádiós piac ugyanis az elmúlt három évben a hirdetők jelentős részét, mintegy 60 százalékát elveszítette.

Az új tulajdonosi kör és menedzsment, amely mintegy egy éve vette át a rádiót, eközben csaknem 400 ezerrel, átlagosan napi másfél millióra növelte a csatorna hallgatóinak számát.

A rádió tulajdonosait képviselő Horváth László, az FM1 Friends Kft. ügyvezetője visszautasította a hatóság azon bírálatát, hogy a menedzsment nem kíván tárgyalni a csatorna további tartozásának rendezéséről. Azt közölte, őszig kértek haladékot a fizetés ütemezésének kialakítására.

Minket nem akarnak használni. Hiába vagyunk sok szempontból piacvezetők a kereskedelmi rádiók piacán, elkerülnek a hirdetők”  mondta Horváth László, hangsúlyozva: nemcsak az állami szektor nem helyezi el reklámjait a Neo FM-en, de azok a vállalatok is elkerülik őket, akik szerinte nem akarnak megbélyegzetté válni azzal, hogy ott hirdetnek.

Cáfolta a médiahatóság azon állítását is, hogy a tulajdonosok hatalmas adósságot hátrahagyva akarnának távozni. Azt mondta: kétmilliárd forintos befektetésük után még egyetlen fillért sem vettek ki a rádióból. A felajánlott váltóról szólva közölte: a mögött cég, magánszemély és az Econet tőkeemeléséhez kölcsönadott összeg áll; a váltót a bíróság jogerősen végrehajthatóvá nyilvánította.

Az NMHH pénteken azt közölte: hétfőig várja, hogy a Neo FM rádió elfogadja a hatóság mentőcsomagjában foglalt feltételeket, amelyek szerint elengednék a tartozás késedelmi kamatait, mintegy 40 millió forintot, és kedvező lehetőséget adnának az adósság törlesztésére. Hozzátették, ha a tulajdonosok visszautasítják a mentőcsomagot, akkor ezt a testület nem tudja másként értelmezni, mint hogy a tulajdonosok üzleti érdekei azt kívánják: tetemes adósságot hátrahagyva maguk készítsék elő a Neo FM bezárását.

(fotó: bevezetem.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik