Belföld

Fesztivál volt a hétvégén – tűzzel-vassal

Az nem igaz, hogy aki tüzel, az vasal is. Annyi biztos, hogy tűzzel, vassal születik a jó penge. Kilencedik alkalommal szórta szikráit a Tűzzel-vassal fesztivál a Rác utcai skanzenben.

Nehéz lenne elmondani, hogy mit szeretnek az emberek a nyári hőségben izzadó és harcoló nagyuramékban, az ezer fokon izzó és kalapácstól szikrázó acélban, a penge élében és szépében, de szeretik, annyi szent. Nem lehet úgy eldugni ezt a fesztivált, hogy ne jöjjenek rá az emberek. A Rác utca pedig egyenesen otthona e randevúnak.

A Balogh család élt a Királykút házában a 20. század elején, ahol kovácsműhelyben tették napi dolgaikat – mondta Brájer Éva alpolgármester a fesztivál megnyitójakor. Így folytatta: Sebő Ferenc népzenészünket meglátva a Királykút átadásakor, beszédbe elegyedtünk. Akkor tudtam meg, hogy ő rokoni kapcsolatban van azzal a Balogh családdal. A Tűzzel-vassal Fesztiválnak pedig éppen ez a kovácsmesterség adja a gerincet, a fesztivál erejét. Az élet e fesztivált ide teremtette a skanzenbe, ahová elődeink egy kicsit rusztikusabb utat terveztek, mint amit a hétköznapi élet megkíván. Hisz’ ahol élet, ott láb is van. Megjegyzem, álmaink vannak még, de ehhez szükség van a város gazdasági erejére is – fejezte be Brájer Éva.

A fesztivál megnyitotta kapuit a szerb ortodox templomnak is, amit ezrével látogattak az érdeklődők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik