Belföld

Fesztivál volt a hétvégén – tűzzel-vassal

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2012. 06. 18. 06:00

Az nem igaz, hogy aki tüzel, az vasal is. Annyi biztos, hogy tűzzel, vassal születik a jó penge. Kilencedik alkalommal szórta szikráit a Tűzzel-vassal fesztivál a Rác utcai skanzenben.

Nehéz lenne elmondani, hogy mit szeretnek az emberek a nyári hőségben izzadó és harcoló nagyuramékban, az ezer fokon izzó és kalapácstól szikrázó acélban, a penge élében és szépében, de szeretik, annyi szent. Nem lehet úgy eldugni ezt a fesztivált, hogy ne jöjjenek rá az emberek. A Rác utca pedig egyenesen otthona e randevúnak.

A Balogh család élt a Királykút házában a 20. század elején, ahol kovácsműhelyben tették napi dolgaikat – mondta Brájer Éva alpolgármester a fesztivál megnyitójakor. Így folytatta: Sebő Ferenc népzenészünket meglátva a Királykút átadásakor, beszédbe elegyedtünk. Akkor tudtam meg, hogy ő rokoni kapcsolatban van azzal a Balogh családdal. A Tűzzel-vassal Fesztiválnak pedig éppen ez a kovácsmesterség adja a gerincet, a fesztivál erejét. Az élet e fesztivált ide teremtette a skanzenbe, ahová elődeink egy kicsit rusztikusabb utat terveztek, mint amit a hétköznapi élet megkíván. Hisz’ ahol élet, ott láb is van. Megjegyzem, álmaink vannak még, de ehhez szükség van a város gazdasági erejére is – fejezte be Brájer Éva.

A fesztivál megnyitotta kapuit a szerb ortodox templomnak is, amit ezrével látogattak az érdeklődők.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.