Belföld

Problémás lehet a négykerekűs nyaralás

nyaralás autóval (nyaralás, autó, kirándulás, )
nyaralás autóval (nyaralás, autó, kirándulás, )

Hiába magas a benzinár, a legtöbben még így is autóval indulnak vakációzni. Hogy elkerüljük a pihenésünket veszélyeztető eseményeket, érdemes néhány tanácsot megfogadni.

Bár a június első fele nem hozott jó időt, a nyár kezdetével egyre többen mennek üdülni. Az útra kelők többsége az egekbe szökő benzinár ellenére is kocsival vág neki az utazásnak. Nem árt észben tartani néhány aranyszabályt, melyek problémamentessé tehetik az autós kikapcsolódást.

Kezdjük a műszaki átvizsgálással!

Már az úti cél kiválasztása előtt tanácsos az autó műszaki állapotát személyesen vagy szakemberrel ellenőriztetni, így jó eséllyel elkerüljük a nyaralás idejét rövidítő szervizkiállásokat és biztonságosabbá tehetjük közlekedésünket is. Mindenképpen érdemes alaposan átvizsgálni a gumiabroncsok állapotát, különös tekintettel a guminyomásra, ami nemcsak a biztonságos közlekedés miatt fontos, hanem a megfelelően beállított nyomással még anyagilag is jobban járunk.


Fotó: Northfoto

Ellenőrizzük a fékfolyadék, a hűtőfolyadék valamint az olaj szintjét is, de ne feledkezzünk el a fékbetétek állapotának vizsgálatáról és a lámpák, indexek működésének ellenőrzéséről sem. Ugyancsak ajánlatos a pótfelszereléseket – kerék és izzókészlet – is átnézni, de az uniós előírások szerint elsősegélydobozzal, elakadásjelző háromszöggel és láthatósági mellénnyel is rendelkeznünk kell.

Szerezzük be a szükséges papírokat!

Ha a műszaki átvizsgáláson túl vagyunk, és külföldi utazást tervezünk, nem árt, ha néhány okmányt is beszerezünk, mielőtt útnak indulunk. Mivel a legtöbb európai országban elfogadják a magyar jogosítványt, ezért nem feltétlenül szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiváltása, de erről elutazás előtt mindenképp tájékozódjunk. Jól jöhet viszont a zöldkártya, ami nem a hazai gyakorlatból ismert környezetvédelmi felülvizsgálat igazolása, hanem a kötelező felelősségbiztosítás fizetését bizonyító irat. Habár a rendszámegyezményhez csatlakozott országokban elméletileg nem szükséges a zöldkártya megléte, gyakran mégis elkérik az autóvezetőtől. Érdemes kiváltani tehát, mert a biztosítás befizetését igazoló dokumentum birtokában a biztosítónk ingyenesen kiállítja az okmányt.

S ha már a kötelező biztosítás rendben van, célszerű áttekinteni a cascót is, hiszen egy baleset, lopás esetén nem mindegy, hogy milyen szolgáltatásra vagyunk jogosultak. Legyen nálunk baleseti bejelentőlap is, ami egy Európa szerte egységes nyomtatvány, így még a nyelvi hiányosság sem jelent gondot a kitöltésében. Sajnos nem csak az autónkat fenyegetik a veszélyek, ezért fontos, hogy az utasok biztosításról is gondoskodjunk. Ha pedig nem az Európai Unión belülre utazunk, esetleg az útvonalunk egy EU-n kívüli országot érint, szükségünk lesz útlevélre is. Ha pedig nem saját gépjárművel indulunk útnak, egy írásos engedélyt is kell kérnünk az autó tulajdonosától.

Tervezzünk előre!

Sok időt, idegeskedést és akár pénzt is megspórolhatunk, ha alaposan megtervezzük az útvonalunkat, mielőtt nekivágnánk a nagyvilágnak. Szerencsésebb, ha indulás előtt már tudjuk, hogy merre indulunk el, hol szeretnénk pihenőket beiktatni, akarunk-e autópályán is közlekedni. Az időpontok megválasztása is lényeges lehet, hiszen a határforgalom hétvégén és az ünnepek környékén mindig megnövekszik. A navigációban egyéként kiváló segítség lehet egy GPS vagy okostelefon, de a helyi közlekedésben jártas ismerősünk tanácsa is jól jöhet.

Tartsuk be a szabályokat!

Mivel nincs egységes közlekedési szabályzat még az unió országain belül sem, nem árt, ha tisztában vagyunk az egyes országok erre vonatkozó előírásaival. A sebességátlépést külföldön is borsos áron adják, ezért fontos, hogy be is tartsuk a határokat. De ugyancsak komoly büntetés jár azért, ha a sofőr vezetés közben nem kihangosítóval vagy headsettel használja a telefonját.

Akár itthon töltjük a nyaralást, akár külföldre autózunk, mindenképp figyeljünk a közlekedési szabályok betartására, a biztonsági öv használatára és a vezetés közbeni mobiltelefonálásra. Fontos, hogy a sofőrünk csak józan, kipihent állapotban üljön a volán mögé, mivel egy fáradt vezető nemcsak az autóban utazók, de mások testi épségét is veszélyeztetheti.

Ha nem saját autóval megy külföldre:
A Magyarországon forgalomba helyezett járműket a tulajdonoson (üzemben tartó személyen) kívül csak az vezetheti külföldön, akinek erről írásos engedélye van. Ebben a felhatalmazásban pedig a következőknek kell szerepelnie:
– a jármű használójának családi és utóneve, úti okmányának száma; 
– a jármű törzskönyvének száma, rendszáma, alvázszáma, motorszáma;
– a tulajdonos (üzemben tartó) neve, aláírása;
– az időtartam, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik