Belföld

Szent-Györgyi Albert tanulmányi versenyt hirdet a szegedi egyetem

Különleges, több tudományterületet is érintő Szent-Györgyi Albert tanulmányi versenyt hirdet középiskolás diákoknak a Szegedi Tudományegyetem.

Az újszerű tanulmányi verseny, amelyen a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió magyar középiskolásai, valamint az egyetem bázisiskoláiban tanuló diákok indulhatnak, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít. A megméretés az egyetem egykori rektora munkásságának tudománytörténeti feldolgozása mellett a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete.

A felkészülést az SZTE – az egyetem honlapjáról (www.u-szeged.hu) is elérhető – ajánlott olvasmányokkal, illetve irodalomjegyzékkel segíti. A versenyt egyedivé teszi az is, hogy a nevező középiskolák háromfős csapatai megismerkedhetnek az universitasnak és városának az életével.

A versenyt – amelynek nevezési határideje szeptember 15. – látványos döntő zárja, amelyről televíziós műsor készül. A legjobban szereplő csapatok a gálán értékes díjakat – például külföldi utazást, ösztöndíjakat, jutalmakat – kapnak.
Szent-Györgyi Albert nyolcvan éve jelentette be: “megtaláltuk a C-vitamint“. A szegedi felfedezésének részleteit a Nature című lapban 1932. március 24-én publikálta; kutatói eredményeiért hetvenöt esztendeje, 1937. december 10-én vette át a Nobel-díjat. E többszörös jubileum alkalmából szervezett egykori kutatóját, oktatóját, rektorát és a tudományt ünneplő emlékévet az SZTE.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik