Belföld

Újabb pozíciót foglal el Orbán csúcsminisztere

L(960x640).jpg (L. simon lászló)
L(960x640).jpg (L. simon lászló)

Az emberi erőforrások minisztere lesz a Nemzeti Kulturális Alap elnöke. Azt ígérik, jövőre több pénze lesz az ágazatnak.

Csütörtökön kerül az Országgyűlés elé a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosítása. Ha elfogadják, akkor az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán vezeti tovább az NKA-t. Erről a kultúráért felelős államtitkári poszt várományosa beszélt, aki jelenleg az alap elnöke, ám ez összeférhetetlen a minisztériumi szerepvállalásával, ezért van szükség a váltásra.

L. Simon László hozzátette: létrehoznak egy alelnöki posztot az NKA-nál, ezt ő fogja majd betölteni, és nagyjából jelenlegi hatáskörei maradnak nála. A fideszes politikus megjegyezte: szerdán a kormány elfogadta a 2013-as költségvetés sarokszámait, az államtitkárság költségvetése várhatóan 10 százalékkal növekszik.

Szólt arról is, hogy államtitkárként egyértelművé tenné a felelősségi köröket, emellett ütőképes, gyors munkaszervezetet akar létrehozni. Szeretné elérni, hogy a külföldi magyar kulturális intézeteket összefogó Balassi Intézet kerüljön át a közigazgatási tárcától a kulturális területhez.

L. Simon László úgy véli, hogy a megyei múzeumi intézményhálózatnak a kulturális tárca fenntartásában kellene maradnia, erről azonban még Balog Zoltánnal és esetleg Orbán Viktorral is egyeztetnie kell, mert egy kormányhatározat a települési önkormányzatokhoz rendeli az eddigi megyei múzeumokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik