Belföld

Robotoltak a Jedlikesek

Fiatalok, akik képesek vezérelni egy robotot. Ők a Jedlik Ányos Informatikai és Gépipari Középiskola tanulói, akik egy projekt segítségével sajátíthatták el a különleges képzést.

15 tehetséges diák vett részt abban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatban, mellyel, egy szenzorokkal vezérelt oktatórobot irányítását tanulhatták meg a Jedlikesek. A „Műszaki kompetenciák fejlesztése tehetséggondozó program” elnevezésű, 3 hónapos képzés során, az érzékelőkkel felszerelt, vezetéknélküli hálózattal működtetett masinához írtak vezérlést a fiatalok, olyat, amit a járműgyártásban és a gépiparban is használnak a „nagyok”. A csütörtöki projektzárón útvonalkövetést és képelemzést is prezentáltak a tanulók, de a berendezéshez tartozó 3D-s szimulátort is bemutatták az érdeklődőknek az intézményben. Módos Gábor, az iskola szakmai igazgató-helyettese elmondta, hogy korábban már megvették az oktatáshoz szükséges eszközöket, a közel egy millió forint értékű program most csak arról szólt, hogy a 9-10-11. évfolyamos diákok megismerkedjenek a szoftverekkel és alkalmazásokkal.

Természetesen a műszaki érzékkel jócskán megáldott nebulók is úgy vélik, hogy a későbbi pályafutásuk során, hasznosítani tudják majd a több hetes kurzus ismereteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik