Belföld

Kínában is sztárok a győri kakasok

Hazatértek a messzi Kínából a Vaskakasok. A bábszínház társulata egy hetet töltött a 21. UNIMA Világfesztiválon, és nem kis meglepetésre díjazott tarajosokként tértek haza Győrbe.

Aki járt már valaha Győrben az Aradi vártanúk útján, annak biztosan feltűnt a 23-as szám alatt magasodó mesepalota, azaz a Vaskakas Bábszínház. Egy társulat varázslatos épülete, azé a csapaté, akik már számos helyzetben bizonyították, hogy hazánk legjobb bábművészei. Most pedig a nemzetközi porondon is sikerült kivívni az elismerést, hiszen Magyarországot képviselve, a kakasok egy hétre elutaztak Kínába, a messzi Szecsuan tartomány székhelyére, Chengduba, hogy fellépjenek a 21. UNIMA Világfesztiválon. A piros tarajos társaság a Metamorfózis, azaz Fehérvarázs című produkciójukat mutatta be, mégpedig háromszor, egy ősi, kínai szakrális helyen. Az élmény persze kettős volt.

Ki érti a kakasokat?

Nagyon anvivalens élményekkel jöttünk haza, bár ha a szakmai élményemre vagytok kíváncsiak, az mindenképpen fantasztikus, hiszen mi kaptuk a legjobb szcenográfia díjat, mellyel a mozgást, a látványt és a művészi összhatást értékelték” – mesélte a Győr24-nek Kocsis Rozi. “Kína nagyon ellentmondásos világ, nagyon idegen, olyan, mintha az ott élők még a metakommunikációnkat sem értenék, de ettől függetlenül nagyon befogadóak. Nagyon érdekes volt a Chengduban töltött hét, maga az időeltolódás, az, hogy ez egy 10 milliós lélekszámmal büszkélkedő város, és az is, hogy a szmogtól például nem láttuk a napot! Ezek az emberek mégis időtlenül boldogok, ez nagyon érdekes!” – tette hozzá az igazgató.

„Gigalománia”

A vaskakasok direktora szerint pont a gigantikusság miatt vesztett valamelyest az értékéből a fesztivál, hiszen nagyon sok helyszín között 50-60 kilométer is volt, így nem tudták megnézni a többi társulat előadását. „Ezt egyáltalán nem panaszként mondom, mert láthattunk azért tradicionális kínai árnyjátékot, láttuk az amerikaiakat, a liftben pedig összetalálkoztunk a világ összes nációjának bábművészeivel, úgyhogy tudtunk beszélgetni. Persze a legnagyobb élmény mégiscsak az, hogy díjat nyertünk!”– fogalmazott Rozi.

Persze az üdítő elismerés után, most ismét belevetik magukat a munkába a társulat tagjai, hiszen a színfalak mögött már gőzerővel készülnek az V. Győrkőcfesztiválra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik