Belföld

Gyurcsányék botrányával indult a parlamenti vitanap

dk parlament (dk, demokratkus koalíció)
dk parlament (dk, demokratkus koalíció)

Focimezbe öltöztették a Fidesz vezető politikusait, a teremszolgák vetettek véget a rendhagyó akciónak. Navracsics szerint jó az irány, 2014-ben erősebbek leszünk, mint 2010-ben.

A Demokratikus Koalíció (DK) független parlamenti képviselőinek helyén a Fidesz vezető politikusait, illetve “a párthoz kötődő üzletembereket” ábrázoló táblák foglaltak helyet csütörtökön kora délután a parlament üléstermében.


A képre kattintva galéria nyílik a flashmobról – Fotó: MTI / Kovács Tamás

Mindegyik tábla egy narancsszínű futballmezt ábrázolt, a dresszeken pedig egy nulla szerepelt. A “11 tagú oligarchaválogatottal” arra akarták felhívni a figyelmet, hogy “amíg az ország elszegényedik, addig a fideszes politikusok és a Fidesz-közeli vállalkozók gyarapodnak”. A teremszolgák távolították el a kellékeket – jelentette a helyszínről a Hír24 tudósítója.

Erősebbek leszünk, mint voltunk

Ezzel a közjátékkal vette kezdetét a kabinet elmúlt két évének értékeléséről szóló vitanap a törvényhozásban. Orbán Viktor egyébként nincs ott a parlamentben, a kormányt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter képviseli a Házban.

Vitaindítójában kijelentette: gazdasági, intézményi és bizalmi válsággal találta szembe magát a két éve hatalomra került kormány, de mindháromra volt válasza, így az ország 2014-ben gazdaságilag erősebb lesz, mint 2010-ben volt.

A hiány 3 százalék alá szorításával a kormány megteremtette a költségvetési stabilitást, 385 milliárd forintot hagyott a lakosságnál az arányos személyi jövedelemadó bevezetésével, emellett 3,9 százalékkal csökkent a gyermekes családok adóterhelése.

A külföldi tőke honorálja a reformokat – jelentette ki, utalva arra: növekszik a hazánkba érkező működő tőke nagysága. A tíz éven belül létrehozandó 1 millió új munkahelyről szólva pedig kijelentette: ha ezt nem sikerül elérni, az ország lemarad az európai gazdasági növekedéstől.

Az intézményi válságra adott válaszként beszélt az új alaptörvényről, amelyre épülve sarkalatos törvények sora született meg. Ezek az ezredforduló kihívásaira válaszolva kirajzolják a magyar közélet kontúrjait – mondta. Navracsics szerint a kitűzött célokhoz közelebb került az ország, és 2014-ben az ország gazdaságilag erősebb lesz, mint 2010-ben volt.

Fidesz: a cselekvés két esztendeje

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az ország polgárainak közös munkája eredményeként sikerült lezárni egy küzdelmes időszakot, a stabilizáció korszakát – hangoztatta, hozzátéve: nem csak a költségvetési hiánycélt sikerült betartani, csökkenteni tudták a költségvetési hiányt és az államadósságot is.

Azt mondta, sikerült eljutni odáig, hogy az erőfeszítéseket az Európai Bizottság is elismeri, és közel van az ország ahhoz, hogy 2013-ra a mintegy tíz éve zajló túlzottdeficit-eljárás megszűnjön.

MSZP: a leépülés két esztendeje

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az elmúlt két évben leépült a jogállam, a gazdaság, a munkahelyek, az oktatás, az egészségügy és a szociális rendszer is. Úgy vélte: csak három dolog épül “Orbán Viktor uralkodása alatt” a “Simicska-Nyerges birodalom, vagyis a Közgép-osztály”, a Horthy-kultusz és a focistadionok.

A politikus “nettó hazugságoknak” nevezte a Fidesz két évvel ezelőtti választási ígéreteit. Mint mondta, a munkahelyek megvédése helyett, ma kevesebben dolgoznak, mint két éve, 4-6 százalékos gazdasági növekedés helyett 1,2 százalékos a visszaesés, a dilettáns gazdaságpolitika miatt leálltak a beruházások, adócsökkentés helyett pedig 25 hónap alatt 25 új adót vezettek be.

KDNP: egészséges patriotizmus

Harrach Péter, a KDNP vezérszónoka szerint a kormány az adósságállomány csökkentését és a költségvetési hiány lefaragását tartotta egyik legfontosabb céljának. Az autógyártó cégek fejlesztéseivel 27.500 új munkahely jött létre, emellett kétszázezer ember, köztük nyolcvanezer roma származású kapott lehetőséget a közmunkára.

A családi adózás bevezetése nyomán jelentős volt a családok keresetnövekedése, és a nyugdíjak is megőrizték az értéküket. Összességében a kormányzat filozófiájában egy egészséges patriotizmus, a nemzeti középosztály megerősítésének szándéka és az adósságot újratermelő alrendszerek megreformálása volt látható.

Jobbik: nagy szavak, tartalom nélkül

A párt elnök-frakcióvezetője szerint gazdasági szabadságharc helyett gazdasági fegyverletétel történt, “a fő hadszíntereken nem történt más, mint hason csúszás”. Szerinte a magyar gazdaság szabadságát az akadályozza, hogy a multinacionális tőke túlnyomó többségben van a hazaival szemben, ráadásul az eladósodottsággal sem tudtak mit kezdeni hatalmon lévők, és a tervezett megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal még mélyebbre löki majd az országot.

Vona Gábor a beteljesületlen ígéretek között említette az elszámoltatást, az egymillió munkahelyet, és azt, hogy két hét alatt rend lesz az országban. Matolcsy Györgyöt a magyar politika Don Quijotéjének nevezte, aki „álmodott magának egy álomvilágot”, és ebben derekasan küzd, a valóságban viszont csak kudarcok jellemzik munkásságát.

LMP: rommá adóztatott ország

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője szerint gazdaságpolitikai dilettantizmus irányítja a kabinetet, aminek az árát az egész ország fizeti meg, ráadásul a külpolitikai stratégia is kudarcot vallott, Magyarország nemzetközi karanténba került.

A kormány rommá adóztatta a gazdaságot és társadalmat, centralizált uralmat épített ki, a fiatalok pedig hanyatt-homlok menekülnek Magyarországról, abból a gödörből, amelyet Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint a szocialisták ástak, de végül a Fidesz lökte bele az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik