Belföld

Feltúrják: nagyszabású útfelújítások Győrben

Az idei évben a közterületekre összesen 750 millió forintot fordítanak. Továbbá 320 millió forintból folytatódik a valamennyi városrészt érintő lakóutca program, 214 millió forintból egy szakmai felújítási program zajlik, a Jedlik Ányos utca és az Apáca utca felújítása pedig közel 200 millió forintos beruházás.

Prédl Antal az Útkezelő Szervezet vezetője kifejtette, az idén elsősorban régen meglévő problémák orvoslására helyezik a fő hangsúlyt. Mint mondta, a helyszínek kiválasztásánál két elsődleges szempont játszik szerepet, egyrészt az útállapot, másrészt pedig a baleseti helyzet. Ezek alapján alakítják ki a beavatkozások fontossági sorrendjét és készítik el azt a szakmai programot, amelyet az anyagi lehetőségek szerint ütemeznek – tájékoztatta a Győr24-et a város önkormányzata.

A Lakóutca program teljes körű útfelújításokat, járdaszakasz felújításokat, vagy átépítéseket, továbbá kisebb forgalomtechnikai beavatkozásokat egyaránt tartalmaz. Szintén kiemelt feladat a csapadékvíz elvezető rendszerek üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos munka.

A szakmai program megvalósítása során a feladatok kiválasztásakor a nagyobb hangsúly a főhálózat útjaira esett, ahol a mérlegelés alapját a nyomvályúsodás, a kicsi teherbírás, valamint az elégtelen vízelvezetés alkották. A lakóutcák sem maradtak ki, közülük azok kerültek a programba, melyeknél a téli fagykár olyan mértékű volt, hogy kátyúzással már nem, kizárólag teljes útfelújítással orvosolható a burkolat állapota.

A 16700 darab lámpatestből álló közvilágítási hálózat üzemeltetésére kötött szerződés értelmében 3000 darab lámpatest csere nagy része idén valósul meg. Az új lámpatestek korszerűbbek, takarékosabbak és nagyobb fényerejűek elődeiknél. Egy-egy közvilágítási lámpafej Győrben 4000 üzemórán át világít – zárta a szervezet vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik