Belföld

DK: Nemzeti Inzultáció?

A Demokratikus Koalíció szerint nem szónokolni, cselekedni kell az erőszakos kirekesztés és a társadalmi gondok ellen.

„Az Orbán-kormány legújabb, majd egymilliárd forintba kerülő nemzeti konzultációs kérdőívezése leginkább egy álságos, az ország valós gondjairól a figyelmet elterelő, drága időpocsékolás” – hangzott el a Demokratikus Koalíció szegedi szervezetének Szeged belvárosában tartott kitelepülésén.

A szervezet választókerületi koordinátora úgy vélte: önmagában a polgárokkal való párbeszéd üdvözölendő, ám ennek lenne olcsóbb módja is a mai technikailag fejlett világban, egy gazdasági válság közepén, mint a milliós nagyságrendben, névre szólóan kipostázott  levelek és  óriásplakátok.  

Így a kormány a legújabb Nemzeti Konzultációval inkább “Nemzeti Inzultációt” követ el, teljes szociális érzéketlenségről tanúskodva – vélte Orosz Gábor „Lenne jobb helye is a kormány kampányára fordított milliárdos összegnek, mely valóban az emberek érdekeit szolgálná: akár az oktatásban, akár az egészségügyben, akár a szociális szférában” – utalt pénzügyi nehézségekkel küzdő területekre a DK helyi vezetője.

A DK szerint a konzultációs kérdőív jellege olyan, hogy nem ad lehetőséget az emberek valódi gondjainak feltárására, sem a velük való érdemi párbeszédre: csak tűrőképességük tesztelésére és egy esetleges választói adatbázis létrehozására a Fidesz számára. Ezért a DK szerint ebben a formájában a kérdőívezés nem a nemzet, hanem pusztán az Orbán-kormány érdekeit tartja szem előtt. 

„A kétharmados többség biztosította szobortalapzatról egyébként sem lehet valódi párbeszédet folytatni, csak szónokolni, és a kormány ezt teszi, ahelyett, hogy cselekedne. Ezért azt javasoljuk, hogy a választók felesleges és költséges inzultálása helyett a miniszterelnök és kormánya lásson hozzá végre az érdemi munkához” – mondta Orosz Gábor a Szeged24-nek.

A kormány által kiküldött konzultációs leveleket egyébként a DK aktivistái a helyszínen egy dobozba gyűjtötték a járókelőktől. A leveleket papírhulladékként akarják leadni, és az így befolyt összeget a szegedi beteg, újszülött gyerekek gyógyítására ajánlják fel.

A választókerületi koordinátor az elmúlt időszakban történt sorozatos atrocitásokról is beszélt. A DK szerint  „ha az írott és íratlan civilizált normák és a társadalom szövetének alapjait bomlasztó, nyíltan kirekesztő, erőszakos megnyilvánulásokról” van szó, különösen nehéz cselekedni, de a DK mégis ezt teszi, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon bőrszíne, származása, vallási hovatartozása, identitása vagy akár társadalmi helyzete miatt megbélyegezzenek, bárkit is.

„Hisszük, hogy egyetlen ország és egyetlen közösség létezik: a magyar nemzet, ezért  cselekvésre hívjuk a pártokat, a történelmi egyházakat, a kisebbségi önkormányzatokat, a civileket,  mindenkit, aki nem szeretne sem félni, sem egy élhetetlen országban lakni” – mondta a Szeged24-nek Orosz Gábor.

A választókerületi koordinátor bejelentette: mindezért június 25-ére “Remény-menetet” szerveznek Szeged belvárosába, melyhez bárki csatlakozhat.  Az esemény végén a résztvevők a reménységet szimbolizáló virágokat szórnak majd a Tiszába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik