Belföld

Árhullám: elönti a víz a rakpartot Győrben?

A Mosoni Duna magas vízállása miatt Győrben az Aranypart I. szabadstrandot már lezárták. Az Aranypart II. szabad strandot továbbra is felkereshetik a pihenni vágyók, itt a víz minősége jó, fürdőzésre alkalmas.

Esett ugyan a folyó németországi vízgyűjtőin, egyes területein 20-30 milliméternyit is, de a péntek reggelig lehulló csapadék átlagos mértéke öt milliméter alatt marad. Újabb árhullám kialakulása így a folyó osztrák szakaszán a következő napokban sem várható. A közlemény szerint Győrnél 420-430 centiméteres vízszinttel tetőzhet a folyó, ami megközelíti, de nem éri el a rakpart szintjét. Bácsa, Komárom és Esztergom térségében a vízszint megközelíti, de várhatóan nem haladja meg az első fokú készültség szintjét. A szerdán elrendelt első fokú belvízvédelmi készültség továbbra is fennáll egyes folyószakaszok mentén.

A vízügyi igazgatóság közölte: megkezdődött a szigetközi hullámtér vízpótló rendszerének elárasztása, a megszokottnál jóval több víz kerül a rendszerbe, és gyorsul az áramlás. Az árasztás ideje alatt ezért nem javasolt ezen a szakaszon a sportolás.

Korábban:

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatásaszerint a Duna felső szakaszán és a mellékfolyókon lehullott csapadék hatására árhullám indult el, ezért tették meg az intézkedést a Vének-Dunaremete szakaszon, a Dunakilitinél lévő duzzasztó, valamint a Vének-Dunaszentpál szakasz bácsai gátőrjárásán.

A levonuló árhullámmal a szigetközi hullámtér is víz alá kerül. Az osztrák előrejelzések alapján a Duna vízállása Nagybajcsnál a második árvízvédelmi fokozat szintjét is megközelítheti.

Győrben a Duna az Aranypartot és a rakpartoti utat is elöntheti – olvasható az igazgatóság közelményében. A Duna menti és a Mosoni-Duna menti belvízvédelmi szakaszokon szerdán 11 órától első fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol szóvivője az alábbiakról tájékoztatta a Győr24-et: a Győr-Szol Zrt. a Mosoni Duna magas vízállása miatt Győrben az Aranypart I. szabad strandot az áradás levonulásáig és az azt követő takarítási munkák elvégzésig lezárta. Az Aranypart II. szabad strandot továbbra is felkereshetik a pihenni vágyók, itt a víz minősége jó, fürdőzésre alkalmas.

(fotónk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik