Belföld

A TEK szerint eddig is lehallgathattak titkosan

A Terrorelhárítási Központ válaszolt az Eötvös Károly Intézet munkatársainak beadványára. Szerintük már a 90-es évek óta a miniszter engedélyezi a lehallgatásokat.

Reagált a Terrorelhárítási Központ az Eötvös Károly Intézet azon felvetésére, mely szerint alkotmányellenes, hogy miniszteri engedéllyel akár titkos adatgyűjtést is végezhet a TEK. A Terrorelhárítási Központ “fontosnak tartja tisztázni, hogy a sérelmezett eljárás Magyarországon az 1990-es évektől gyakorlat. A beadvány tehát nyilvánvalóan az elmúlt több mint 30 év gyakorlatát, az éppen aktuális kormány igazságügy-miniszteri engedélyeit bírálja”.

A titkosszolgálati eszközök a TEK közleménye szerint már eddig is két úton voltak alkalmazhatók: vagy bírói, vagy az igazságügyért felelős miniszter engedélyéhez kötötten. “A rendvédelmi szervek a konkrét bűnügyi felderítő tevékenységük során elsősorban bírói engedély alapján járhatnak el (a rendőrségről szóló törvény értelmében), míg a titkosszolgálati szervek Magyarország függetlenségének biztosítása és törvényes rendjének védelme érdekében eljárva az igazságügyi miniszter engedélye alapján dolgoznak (a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény értelmében)”.

A hivatkozott jogszabály alapján a TEK szerint Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése érdekében – hangsúlyozandó, hogy nem bárkivel szemben, hanem – kizárólag a jogszabályban szigorúan meghatározott körben, Magyarország területén terrorcselekmény elkövetésére irányuló törekvések megelőzése, felderítése és elhárítása céljából alkalmazhat titkosszolgálati eszközöket.

Az Eötvös Károly Intézet álláspontja szerint alkotmányos jogokat sért, hogy a titkos megfigyeléseket nem bíró, hanem a miniszter engedélyezi. Az intézet az Alkotmánybírósághoz fordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik