Belföld

A legjobb vidéki “kulthely”: a szegedi JATE Klub

Az egyik legnívósabb hazai kulturális díjat kapta a szakmától a JATE Klub, a közönségszavazás pedig most kezdődött.

” Jó, hogy észrevették, hogy a vidék is sokat tesz a kultúráért” – reagált a Szeged24-nek a JATE Klub vezetője, Csaba Levente.

Az idei VOLTfolió Kulturális Médiadíjat az alapító VOLT Fesztivál és egy internetes portál közösen jegyzi, az elismerést a Fonogram-díj testvéreként is értelmezik. Az alapítók csaknem félezer elismert hazai művészt és közéleti személyiséget kértek fel, hogy vegyenek részt a szakmai szavazáson, amely alapján kialakult 12 kategóriában a jelöltek névsora. A legobb vidéki klub kategóriában a szegedi JATE Klub vitte el a szakmai pálmát.

A szegedi egyetemi klub már tavaly is a legjobb ötös döntőben szerepelt, most egy veszprémi, egy szolnoki, egy debreceni és egy pécsi klubbal állt illetve van még most is versenyben, ugyanis a közönségszavazás most kezdődött a Sziget Fesztivál honlapján. Ennek a voksolásának az eredményét majd augusztus 5.-én a huszadik Sziget Fesztiválon, a Magyar Dal Napján hirdetik ki, tehát lehet még szorítani egy újabb díjért – mondta Csaba Levente.

A vezető szerint a szakmai elismerést annak köszönhetik, hogy a klub több mint egy szórakozóhely, inkább egy multikulturális tér. A hat főből álló irányító stáb mindig ügyel arra, hogy minél sokszínűbb program fogadja a vendégeket, professzionális technikai háttérrel – magyarázta Csaba Levente. A táncháztól kezdve a színházi produkciókon, a sport- és borklubon át az élő koncertekig számos tevékenységet szerveznek azzal a céllal, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot – vázolta az elveket Csaba Levente.

A klubban már megfordult a hazai kulturális élet szinte teljes krémje, és többszáz fős “kemény rajongói mag” is kialakult az elmúlt években. Dacára annak, hogy a klubnak helyet adó egyetem Dugonics téri épületének felújítása miatt majd két évig “kényszerkilakoltatott” volt a JATE Klub is, és az átmeneti helyen csak este voltak nyitva. A felújítás és a visszaköltözés után azonban hamar újra telt ház lett a 820 fő befogadására alkalmas helyen. Aktív, egyetemi időszakban egy nap átlag hat-hétszázan fordulnak meg nálunk, zömmel a tizennyolc év feletti korosztályból -sorolta az adatokat a klubvezető.

A tervekről beszélve Csaba Levente elmondta: a válság ellenére is jól teljesít a klub, amely nem lefaragni, hanem bővíteni akarja a tevékenységi körét. Szeretnének például egy filmklubot is beindítani, és a zenerajongók sok színvonalas koncertre számíthatnak szeptembertől.              

Ajánlott videó

Olvasói sztorik