Belföld

A feketegazdaságba löki a kormány a cégeket

24.hu
24.hu

2012. 06. 14. 13:00

Az adótanácsadók szervezete több ponton kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját - írja az origo.hu.

Az Adótanácsadók Országos Egyesülete szerint a magas munkáltatói közterhek, a minimálbér, az elvárt béremelés, valamint a jelentős adminisztráció akadályozza a foglalkoztatás bővítését a kis- és középvállalkozásoknál.

Zara László, a szervezet elnöke szerint egy tízfős vállalkozásnál 10 százalékos tehercsökkentés egy munkahelyet hozna létre. Siklós Márta alelnök pedig arról beszélt, hogy a görögök után Magyarországon a legrosszabb a foglalkoztatás aránya a 15-64 évesek közt. A szervezet azt tanácsolta, hogy a minimálbér ne emelkedjen nagyobb mértékben, mint a GDP.

A szervezet szerint a munkaadók helyzete romlott a 2012-es minimálbér-emeléssel és az elvárt béremeléssel, amelyek a magasabb bérkategóriákat is feljebb tolta. A béremelés ellentételezésére igénybe vehető adókedvezmény ugyanis nem fedezte a többletköltségeket. Az adótanácsadók szerint a kormány ezen lépéseinek hatására nőtt a szürke- és feketegazdaság aránya.

Az adótanácsadók amiatt is aggódnak, hogy az ígéretek ellenére egyes területeken nőtt az adminisztráció, például az adófolyószámlák száma. Amiatt is panaszkodtak, hogy nem kezdődtek széleskörű szakmai egyeztetések az egyszerűsítések gyakorlati megvalósítására.

Kritizálták az adótanácsadók azt is, hogy a gyakori jogszabályváltozások miatt a vállalkozások középtávra sem tudnak tervezni, sőt gyakran hamar hatályosulnak, így nincs idő felkészülésre. Ez ahhoz vezetett egyes esetekben, hogy a problémák élesben derültek ki. Az elmúlt hat évben 73-szor módosult az adózás rendjéről, 55-ször a személyi jövedelemadóról és 31-szer a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.