Belföld

Százezer aláírás a családon belüli erőszak büntetéséért

ütés (ütés, verés, ököl, )
ütés (ütés, verés, ököl, )

Az Élet-Érték Alapítványazt szeretné, ha a bűntett önálló törvényi tényállásként szerepelne az új Btk.-ban. A parlamentnek foglalkoznia kell az üggyel.

A jogszabály értelmében legalább 50 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a népi kezdeményezés eredményes legyen. Az alapítvány – az Országos Választási Bizottság tájékoztatása alapján – nagy biztonsággal vette az akadályt, így az Országgyűlésnek három hónapon belül napirendre kell tűznie a kérdést. A parlamentet ugyanakkor semmi nem kötelezi arra, hogy módosítsa a jogszabályt, csupán arra, hogy tárgyaljon róla.

A civil szervezet elnöke, Halász Pálma megjegyezte: az ENSZ főtitkára 2005 februárjában féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, de ez nem történt meg.

A csoport adatai szerint minden ötödik nőt érint ideahaza a családon belüli erőszak valamilyen formája, hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg, de szabályozás hiányában a hatóságok sokszor csak akkor lépnek fel, „ha már vér folyik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik