Belföld

Keserédes bábszínházi évadzáró

Remélhetőleg a népszerű mesebeli három kismalac mindegyike megmarad a jövő évadra is a szegedi Kövér Béla Bábszínházban.

A három kismalac volt a legsikeresebb darab a szegedi Kövér Béla Bábszínház most véget ért évadjában. “Bízunk benne, hogy nem csak kettő marad belőle a pénzügyi nehézségek miatt” – hangzott el az országos hírnevű intézmény évadzáró társulati ülésén, amely keserédesre sikerült. A most zárult szezon szakmailag sikeres volt: kilenc bemutatóval, csaknem száznyolcvan előadással – köztük külföldiekkel – és tizenhétezer nézővel zárta ezt az évadot a színház – mondta el Kardos János, a szegedi önkormányzat Kulturális Irodájának vezetője, aki azt azonban elismerte: a pénzhiány a város egész intézményrendszerét érinti.

A bábszínház igazgatója elmondta: eddig is “takaréklángon” működtek, de tovább kell sprólolniuk, ezért át kell gondolni, hogy “melyik ujjukat harapják le” ahhoz, hogy továbbra is azt a sokszínű, színvonalas teljesítményt tudják nyújtani, mint eddig. Kövér László elmondta: nem szeretnének lemondani sem a legkisebbeknek szóló “csecsemőelőadásokról”, sem a külföldi testvérvárosi színházi együttműködésekből fakadó bemutatókról, sem a fesztiválokról.

Amit lehet viszont, hogy szünteltetniük kell, azok a felnőtteknek szóló előadások, amelyek ugyan új közönséget vonzanak és színesítik a palettájukat, ám költségesek. A színházigazgató szerint a munkatársak foglalkoztatásának átszervezésével is számolnak, és türelmet kell kérniük a beszállítóktól is. A Szeged24 kérdésére Kövér László a arról is beszámolt, hogy tizenhat alkalmazottat foglalkoztatnak, a temesvári testvérszínházuk például ennek több mint dupláját.

A színházigazgató hozzátette: drasztikusan csökkentek az állami támogatások, amelyeket az önkormányzat már nem tud teljes egészében pótolni. ” Jelenleg is tartanak a küzdelmek, hogy a kiemelt kategóriát elnyert bábszínháznak milyen szerepe legyen a helyi költségvetésben” – mondta az igazgató. Kövér László emlékeztetett arra: a jövőre épp húsz éve önállóan működő bábszínház az eddigi homlokzati és egyéb felújítási munkáit is saját erejéből oldotta meg. Az igazgató szerint bár a színpadra és a nézőtérre is ráférne a korszerűsítés, ebbe már nem tudnak belevágni.

Kövér László ugyanakkor azt is közölte: a szakmai munka nyáron sem áll meg. Készülnek a Bűvös tűzszerszám című darab őszi bemutatójára, két nyílt napot is tartanak majd, illetve július végén a nándorfehérvári ütközet évfordulójára a Mátyás király lakomája előadásukat újítják fel. Az évadzáró végén Kardos János átadta az “Év embere díjat” a társulat szavazatai alapján Diószegi Ágnesnek, aki megkönnyezte az elismerést. Kezében az egyik mesebeli kismalac bábjával a Szeged24-nek elmondta: azért is hatódott és lepődött meg, mert épp elhagyja a színházat, saját útját szeretné keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik