Belföld

Gyurcsányék már ellenzéki koalícióról ábrándoznak

gyurcsány-molnár (gyurcsány ferenc, molnár csaba)
gyurcsány-molnár (gyurcsány ferenc, molnár csaba)

Szerintük Orbánék megbuktak, így a demokratikus ellenzéknek meg kell teremtenie a jövőbeli közös kormányzás alapjait. Az LMP nem így látja.

Molnár Csaba szerdai tájékoztatóján hozzátette: matematikai értelemben az MSZP-nek, az LMP-nek és a DK-nak már több támogatója van, mint a kormányoldalnak, ezért most az a dolguk, hogy ezt a technikai többséget választási többséggé alakítsák. Már a nyáron megkezdődhetnek a szakértői egyeztetések, a távlati cél pedig a választási összefogás lehet.

A szocialisták elnöke, Mesterházy Attila jónak tartja két héttel ezelőtti kezdeményezésüket, amely szerint mielőbb tárgyalniuk kell a választások tisztaságát veszélyeztető kormányzati intézkedésekkel szembeni fellépésről. Sőt, az MSZP a médiaszabályozásról, a gazdasági növekedés beindításáról, a munkahelyteremtésről és a regionális egyenlőtlenségek csökkentéséről is véleményt cserélne.

Az LMP-s Jávor Benedek ugyanakkor úgy látja, nincs szükség külön konzultációra a kérdésben, ettől még más ügyekben lehetséges az egyeztetés – jegyezte meg Molnár. A Demokratikus Koalíció arra kérte az LMP-t, hogy a szocialisták által ajánlott négy kérdésről szóló tárgyaláson vegyenek részt.

Gyurcsány és a Fidesz kétharmada

Az LMP továbbra sem törekszik egyeztetésre vagy kerekasztal-beszélgetésre a Demokratikus Koalícióval – reagált Molnár Csaba szerdai közlésére Jávor Benedek. A frakcióvezető szerint a DK ügyvezető alelnökének erre vonatkozó szavai “érintőleges viszonyban vannak a valósággal”.

Jávor hozzátette: egy ilyen megbeszélésen annál is nehezebb lenne részt venniük, mert azt látják, hogy a DK ügyvezető alelnöke szavaikat “előszeretettel félreérti és a nyilvánosság előtt tévesen interpretálja”.

Jóllehet a két párt helyzetértékelésében nézetazonosság van, de az annak kialakulásához vezető út megítélésében eltérnek az álláspontok. Az LMP ugyanis nem tud eltekinteni attól, hogy milyen szerepet játszott Gyurcsány Ferenc kormánya a Fidesz kétharmados többségének létrejöttében – jegyezte meg a frakcióvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik