Belföld

Gálaműsorral ünnepelnek a tánc tanoncok

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a győri tánc- és képzőművészeti iskola. Az ifjú művészek szerdán a BBMMK-ba várják az érdeklődőket, ahol nemcsak a tanulók, de az egykori balettosok is táncba foglalják a három évtized krónikáját.

A tánc kultúrájának óriási hagyománya van Győrben, ami elsősorban a Kossuth-díjas Markó Ivánnak köszönhető, aki 1979-ben megalapította a Győri Balettet, majd két évvel később a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskolát, mely ma már szakközépiskolaként és kollégiumként is üzemel, és okítja a táncos nemzedéket. Az intézmény története persze évről-évre tovább szövődött, ’88-ban két balett teremmel gazdagodott az épület, ’89-ben pedig már a képzőművészeti tagozatot is elindították, azóta festők, grafikusok és szobrászok is elhagyják a Szabolcska utcai alma matert. Az elmúlt évtizedekről Bombicz Barbarát faggattuk, aki 2006 óta dirigálja a növendékeket.

Mi az-az első gondolat, ami elsőként eszébe jut, ha visszatekint a 30 éves történetükre?

Az, hogy egy olyan képző intézmény vagyunk, ami bízom abban, hogy forrása lehet a magyar kulturális életnek. Hiszen olyan táncosokat és képzőket bocsátunk ki, akik tehetségükkel szolgálhatják a művészeteket. Nagyon sok, ma már elismert táncossal büszkélkedhetünk, itt van például Aleszja Popova, aki nálunk kezdte tanulmányait, most pedig Kossuth-díjas balettosként a Magyar Nemzeti Balettnél dolgozik, nem mellesleg ő a Magyar Állami Operaház első magántáncosa. De megemlíthetném akár Major Lászlót is, aki nemrég végzett, és a rövid pályafutása alatt eddig a Frenák Pál társulatától kezdve, számos külföldi országon keresztül, sok helyen megfordult, és vitte iskolánk jó hírét. Természetesen intézményünk elsősorban azért alakult, hogy megfelelő szakképzettségű utánpótlást biztosítsunk a Győri Balett együttesének.

Miben rejlik az iskola sikeressége?

Nagyon fontos az, hogy nemcsak klasszikus balettet, hanem modern táncot is tanítunk, így több szempontból is képzettek a gyerekek. De a képzőművészeti tagozatunkra is nagy a túljelentkezés, itt is olyan jó alapokat kapnak tanulóink, amelyek birtokában könnyen továbbtanulhatnak, akár a képzőművészeti vagy iparművészeti egyetemen.

Hogyan ünneplik most ezt a 30 évet, amit már maguk mögött tudhatnak?

Június 13-án egy gálaműsorral készülünk a diákjainkkal, melyet a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban tekinthetnek meg az érdeklődők. Nemcsak a mostani növendékeink, hanem a nálunk végzett diákok is színpadra lépnek, az előadás szünetében pedig egy különleges tárlatot is megnyitunk, ugyancsak egykori tanoncaink alkotásaiból, a Napóleon-házban. Izgalmas estének nézünk elébe, reméljük nagy sikerünk lesz. Emellett pedig egy 160 oldalas kiadványt is megjelentettünk, ebben mesélünk a múltunkról, de egy olyan általános képet is adunk, amellyel a tagozatok munkájába is bepillantást nyernek az olvasók.

A gála szerda délután 17 órakor kezdődik, a szervezők, az iskola vezetősége, na és persze a táncosok, szeretettel várnak mindenkit!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik