Belföld

Évadzárás és stafétaváltás a Vörösmarty Színházban

buthy-lilla
buthy-lilla

2012. 06. 13. 23:03

Az új igazgató is bemutatkozott.

Lehetőséget kaptam, hogy lehetőséget adjak- mondta Quintus Konrád leköszönő megbízott igazgató a Vörösmarty Színház évadzáróján. Majd hozzátette: Véget ért egy szakasz. Hogy milyen is volt? Leginkább változatossággal teli. Próbáltam olyan műsorkínálatot kialakítani, mely tetszetős lehet a nézőknek. 19 színész, 12 táncos, 51 vendégművész, 196 szerep, 80466 néző. Életünket, örömünket, bánatunkat adtuk a sikeres évadért. Mert sikeresek voltunk.

Az évad legjobb színészét így jellemezte: benne még ég a tűz és él az, ami maga a színházcsinálás. Kuna Károly színművészt rejtik a dicsérő szavak, aki nem tudott jelen lenni, de üzente: ölellek benneteket.

A művészállomány a 2011-12-es évadban Bata János színművésznek szavazta meg a Vörösmarty-gyűrűt, melyet a díj felkarolója Lőrinczy Attila adott át. A város volt alpolgármestere elmondta: A színházban az igazság van jelen, és ezáltal a szép is. Mindenki vágyik erre az élményre. Ennek lényeges eleme nyilván a színész, aki megteremti az illúziót, a nézők pedig ezt díjazzák jelenlétükkel és csodálatukkal. A színház örök- tette hozzá Lőrinczy Attila.

Szikora János elöljáróban, távirati stílusban a következő évad előadásait ismertette: A sevillai borbélyt műsorra tűzve kíváncsiak vagyunk, hogy az operának vajon van-e közönsége Székesfehérváron. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatjuk majd Feydeau Bolha a fülbe nevezetű komédiáját. Továbbá Závada Pál Jadviga párnája című művének színpadi adaptációja is megrendezésre kerül.

Egy új éra kezdetén, de a társulati ülést zárva, ezzel a gondolattal köszönt el Szikora János, a színház megválasztott vezetője: a régi római jogban volt egy fogalom, mely azóta sem vesztett aktualitásából, ez pedig a bona fides, ami magyarra fordítva annyit tesz: a jó gazda gondossága. Én jó gazdája szeretnék lenni a társulatnak. Egy jó gazdának pedig kötelessége megőrizni azt, ami érték és még tovább gyarapítani azt.

Végül Quintus Konrád átnyújtotta a stafétabotot az augusztustól irányító Szikora Jánosnak, aki humorosan megjegyezte: én a lapátot kint hagytam.

Szeptember 3-án az évadnyitó társulati ülésen ismertetik majd részletesen a 2012-13-as évad műsorrendjét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.